Austin’deki Texas Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen çarpma kraterindeki materyallerin incelenmesi sonucunda araştırmacılar, asteroidin Dünya’ya çarpmasının ardındaki ilk saatleri gözlemlemeyi başardı. Texas Jeofizik Enstitüsü’nde yer alan araştırmacı profesör Sean Gulick, asteroidin kayıtlarında dinozorların neslini tüketen felakete ışık tutulduğunu söyledi: “Zeminden kurtarmayı başardığımız olay kaydı, bizim olaya tanıklık etmemizi sağlıyor.”
İncelemenin raporuna göre, çarpmanın ardından krater 130 metre kalınlığında patlama alanı çevresindeki materyallerin bulunduğu bir katman ile doldu. Ekip, patlamanın etkisiyle oluşan tsunaminin getirdiği kalıntılar içerisinde taş kömürü ve normal kaya kalıntıları da buldu.
Asteroid çarpışması, 10 milyon atom bombası patlamasına eşdeğerdi
Gulick, tsunaminin ABD’de bulunan şu anki adıyla Illinoi eyaletine vardığını ve her yeri ateşin sardığını belirtiyor. Bunun ardından ise günümüze kadar gelen bir iklim değişikliği gerçekleşti. İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılan atom bombalarının 10 milyon adediyle eşdeğer düzeyde olan bu asteroid çarpması, dinozorların neslini direkt olarak bitirmesi de bir nevi sonun başlangıcı oldu.
Çarpmanın ardından sülfür yüklü kayalar, etraftaki mineralleri zehirli kimyasallara dönüştürdü ve bu kimyasallar buharlaşarak atmosfere karıştı. Bu da iklim değişikliğine sebep oldu ve dinozorların yaşam kaynakları git gide tükenmeye başladı.
NASA’ya bağlı Profesör Greg Leonard’ın daha önce de açıkladığı gibi, Dünya’ya yeniden bir asteroidin çarparak aynı olayların yaşanmasının ihtimali %100 değerinde. Elon Musk'ın Mars işini bir an önce çözmesi gerekiyor gibi görünüyor.