10 Bebekten 8’inin Katili Olan “Cinayet Şişesi” Adlı Biberon Nasıl Oldu da Bu Kadar Can Aldı?

8
1
1
0
0
Viktorya dönemindeki birçok anne, yalnızca bebeklerini bir biberonla beslemek isterken trajik şekilde ölmelerine sebep olmuştu.

İngiltere’deki kilise bahçelerini ve mezarlıkları gezerseniz Viktorya dönemine ait pek çok bebek mezarıyla karşılaşabilirsiniz.

O dönemde kadınlara sürekli yeni bir icat sunuluyordu. Bunlardan biri de sonradan ölümcül olduğu anlaşılacak biberonlardı. Peki tam olarak nasıl olmuştu da bu kadar bebeğin ölümüne yol açmıştı?

“Banjo şişesi” denen biberonlar, annelerin hayatını kolaylaştırıyordu.

biberon

Cam ya da seramikten yapılan şişelerde, uzun bir lastik boru ve emzik vardı. Bebekler bu biberonları kolayca kullanabildiği için annelerin favorisi olmuştu. “My Little Pet (Benim Küçük Evcil Hayvanım)”, “Princess (Prenses)” gibi isimleri vardı.

Tanıtım reklamlarında ise biberonun uçlarının 2 hafta boyunca temizlemeden kullanılabileceği söyleniyordu. Şeklinden dolayı zaten diğer kısımlarını da temizlemesi zordu.

“Cinayet şişesi” olarak anılmaya başladılar.

Viktorya dönemi

Düşük bağışıklığa sahip bebeklerin ağzına her gün bir bakteri yuvası veriliyordu. Bu sterilizasyon eksikliği sonucunda çocukların bünyesinde ishal krizlerine yol açan bakteriler birikiyordu. Bunun yanında ciddi dehidrasyon da ortaya çıkıyordu ve 48 saat içinde ölüme kadar gidiyordu.

Muz şişe

Hatta verdiği zarar o denli büyüktü ki Banjoo biberonları kullanan 10 çocuktan yalnızca 2’si hayatta kalabiliyordu. Hâl böyle olunca biberonlar, “cinayet şişesi” veya “katil” gibi isimlerle anılmaya başlandı ancak 1920’lere kadar satılmaya devam etti. Bir süre sonra, temizlenmesi daha kolay olan “muz şişe” dedikleri başka bir biberon üretildi.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

8
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
1
0
0