Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, “hayalet tür” olarak tanımlanan bir insan türünün genleri hakkında yeni bilgilere ulaştılar. Araştırmacılar, kayıp insan türünün genlerine, hala Batı Afrika’da yaşayan bazı toplulukların genlerinde rastladılar.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Sriram Sankararaman ve Arun Durvasula, “hayalet insan türü”nün genlerini tespit etmek için 405 Batı Afrika genomunu, Neandertal ve Denisovan genleri ile karşılaştırdılar.
Bilim insanları, Yoruba, Mende ve Esan halklarının genlerini Neandertal ve Denisovan’ların genomları ile karşılaştırdılar. Araştırmanın sonucunda Batı Afrika’da yaşayan bu halkların eski genlerinde Neandertal ve Denisovanların gen varyasyonlarından farklı gen varyasyonlarına rastlandı. Uzmanlar Yoruba, Mende ve Esan halklarının genlerinin yüzde 2 ile yüzde 19’unun eski gen gruplarından geldiğini düşünüyorlar.
Afrika’nın sıcak iklimi DNA bozulmasına neden olduğu için “hayalet insan türü”nün genlerinin bir örneği yok. Uzmanlar da ellerinde kemik ya da DNA örneği olmadığı için çalışmadan elde ettikleri bulguların kesin olmadığını söylüyorlar.
“Hayalet insan türü” olarak bahsedilen insan türünün günümüzden 360 bin ile bir milyon yıl önce Neandertal’ler ve modern insanların atalarından koptuğu düşünülüyor. Kayıp insan türünün 124 bin yıllık bir zaman diliminde Afrika’da toplulukların ataları ile melezlendiği de tahmin ediliyor.