Kedilerin Göz Bebekleri Gündüz Yuvarlakken Geceleri Neden Dikey Bir Elips Şeklini Alır?

7
2
1
0
0
Kedilerin göz bebekleri, gündüzleri insanlarda da olduğu gibi yuvarlak biçimdedir. Ancak gece olduğunda bu göz bebekleri, dikey bir elips şekli alır. Peki neden?

Kediler, hayvanlar alemindeki en farklı gözlerden birine sahiptir. Bu yuvarlak delikler, ortama oldukça hızlı bir şekilde uyum sağlar ve farklı işlevlere sahiptir.

Gelin, kedilerin göz bebeklerinin arkasındaki sır perdelerini aralayalım.

Göz bebeklerinin şekli ve büyüklüğü, aslında göze ne miktarda ışık geldiğini gösterir. 

kedi

Hava karanlıkken göz bebeklerimiz büyüyerek daha fazla ışığın göze ulaşmasını hedefler ve görüşü iyileştirir.

Hava aydınlık olduğunda ise göz bebeklerimiz küçülerek, gözün fazla ışığa maruz kalmasını engeller. Kedilerin gözleri de aynı özelliğe sahiptir. 

Üstelik bizlerin gözlerine oranla, onlar bunu daha efektif biçimde gerçekleştirir.

kedi

Örneğin, kedilerin dikey elips şeklindeki göz bebeklerinin en küçük haliyle en büyük hali arasında yaklaşık 200 kat fark oluşabilirken, insanların göz bebeklerinde bu fark 15 kattan fazla olamaz. 

Kediler gece avlanan canlılar olduklarından bu göz bebeği büyümesi, onlara büyük bir avantaj sağlar. Geceleri göz bebekleri iyice büyüdüğünde, etrafta çok az ışık olsa bile net bir görüşe sahip olabilirler.

Gündüz hava aydınlıkken son derece küçük hale gelen göz bebekleri de yüksek miktardaki aydınlıktan etkilenmemelerini sağlar. 

kedi

Ayrıca kediler, bu elips şeklindeki göz bebekleri sayesinde avlarının uzaklıklarını da çok daha net görebilirler.

İnsanlar ise gündüzleri aktif olduğundan ve gece hava karanlıkken uyuduğundan, göz bebeklerimiz farklı ışık miktarlarına kedilerin gözleri kadar adapte olmuş bir durumda değildir. 

Kaynaklar: TED-Ed, Kedici

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

7
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
1
0
0