M.Ö. 2000’li yılların sonlarında ortaya çıkan, günümüz İsrail ve Filistin topraklarını da kapsayan Eski Yakın Doğu’da konuşulan Kenan dilleri (ya da Kenanca) hakkında önemli bir keşfe imza atıldı. Bugüne kadar çok az sayıda yazılı kalıntısı bulunan dil, ilk kez bir cümle yapısında görüldü.
Keşif, Kudüs İbrani Üniversitesi’nden İsrailli bir ekip tarafından yapıldı. Söz konusu cümle, 2017 yılında İsrail’in Tel Lachish bölgesinde topraktan çıkarılan bir tarak üzerinde tespit edildi. Cümle, tarağı kullananlar için bir dileğe yer veriyordu.
Keşfedilen tarak ve üzerinde yazan yazı:
Fil dişinden yapıldığı tespit edilen bu tarağın üzerindeki yazıda “Bu diş saç ve sakal bitlerini kökünden söküp atsın.” ifadeleri yer alıyordu. Dolayısıyla tarak, özellikle saç sağlığını korumak için kullanılıyordu.
3,5 x 2,5 santimetre ebatlarında olan tarağın dişleri ise büyük oranda kırılmıştı. Tarağın görselde üst kısmında kalan ve kırık olduğu gözlemlenen tarafı, 6 adet kalın dişe yer veriyordu. Tarağın bu yönü, saçtaki düğümleri çözmek için kullanılırken diğer yönüyse bitlerden arınmak için kullanıyordu.
Tarak üzerindeki cümle ise Kenanca dilinde bulunan ilk cümle olarak tarihe geçti. Bununla birlikte tarak, bölgedeki antik eşyaların amacını açıklayan bir yazıya sahip ilk eşya da oldu.