Doğada hem görünüşü hem de sakladığı özellikleriyle itibariyle oldukça ilginç canlılar bulunuyor. Bu canlılardan bir tanesi de bir kertenkele. Videoya alınan tropikal bu kertenkeleyi diğerlerinden ilginç kılan özelliği ise kafasında yer alan ve dalış tüpü gören organıyla suyun altında nefes alabilmesi.
Kosta Rika’da bulunan bu küçük canlının adı su kertenkelesi (Anolis Aquaticus) ve muhtemelen kafasında yer alan o kabarcığı yırtıcılardan saklanmak ve avlanmak için kullanıyor. Ayrıca bazen suyun altında 16 dakika boyunca da kalabiliyor.
Video kaydını yapan ve Binghamton Üniversitesi’nde Davranışsal Çevrebilimci olan Lindsey Swierk gerçekleştirdiği keşifle ilgili olarak şunları söylüyor:
“Bulunan kanıtlara göre, su kertenkelesi suyun altında nefes alabiliyor ve araştırmanın bir parçası değildi kazara keşfettim. Daldığı mesafenin uzunluğu karşısında etkilenmiştim ve kafam karışmıştı ki bu da bana birkaç yıl boyunca su altında onları gözlemlemem için cesaret verdi. İşte o zaman kertenkelelerin kafalarında bulunan baloncukla nefes alıp verdiğini gördüm”
Swierk, kafasındaki baloncuk haricinde, kertenkelenin kafasında ve boğazında da ek hava cepleri olduğunu, bunların bir nevi yedek görevi gördüğünü ve ihtiyacı olduğunda baloncuğu yeni havayla doldurduğunu düşünüyor.
Baloncuğun farklı görevleri de olduğunu düşünen Swierk “Ek olarak hava baloncuğunun, kertenkelenin karbondioksitten kurtulmasına da yaradığını düşünüyorum. Bunun morfolojik (biçimsel) bir adaptasyon olduğundan şüpheleniyorum.” dedi.
Şimdilik tüm bunlar varsayımsal şeyler. Tabi ki su altında nefes alıp vermesine yaradığı kesin ancak bu tarz bir özelliğin neden geliştiği ve altında yatan fizyolojinin ne olduğu hâlâ bir gizem.