Yapılan yeni araştırmalarla bilim insanları, bugüne kadar rastlanan en büyük nötron yıldızını bularak tarihe geçtiler. Nötron yıldızları, evrendeki en tuhaf nesneler arasında yer alıyor. Bu yıldızlar, sadece birkaç kilometre çaplarına rağmen oldukça yoğun olmaları sebebiyle Güneş’ten bile daha ağır olan objeler olarak anılıyor.
Yeni yapılan ölçümlerin gösterdiğine göre MSP J0740+6620 adı verilen nötron yıldızının ağırlığı, Güneş'in en az iki katı kadar ve muhtemelen bir nötron yıldızının sahip olabileceği en fazla ağırlık değeri.
En ağır nötron yıldızı:
Nötron yıldızlarının kütlesini ölçmek; evreni anlamak ve ne kadar fazla bilinmeyen nesne olduğunu kavrayabilmek adına oldukça önemli noktalar arasında yer alıyor. Astronomlar, nötron yıldızlarının kütlesini genelde 1,4 Güneş kütlesi olarak hesaplasa da son ölçümler, aslında çok daha büyük kütlelere sahip olabileceklerini gösterdi.
Ağırlıkları nasıl hesaplanıyor?
NANOGrav adıyla bilinen Uluslararası Bilim İnsanları İş Birliği Topluluğu, 12 yıldır onlarca nötron yıldızını gözlemliyor. Bu gözlemlemelerde Green Bank ve Arecibo isimli iki farklı teleskop kullanılıyor. Araştırmacılar, Green Bank Teleskobu’nu kullanarak Sharipo gecikmesi adı verilen bir yöntemle MSP J0740+6620’yi gözlemlediler. Düşük frekanslı çekimsel dalgalar ve yıldızların titreşim frekansları kullanılarak bahsedilen nötron yıldızının Güneş kütlesinin yaklaşık 2,15 katına sahip olduğunu belirlediler.
Bu kütle büyüklüğünün bir nötron yıldızının ulaşabileceği en fazla değer olabileceğini söyleyen bilim insanları, bir yıldızın daha ağır olması durumunda kendi içine çökerek kara deliğe dönüşeceğini belirttiler.