Sabaha Karşı Arabaların Camlarının Buzlanmasının Sebebi: Kırağılaşma ve Süblimleşme Nedir, Örnekleri Nelerdir?

31
8
5
4
4
Maddenin hal değişimlerinden olan kırağılaşma ve süblimleşme nedir, örnekleri nelerdir gibi merak edilen soruları sizler için yanıtladık. Maddenin gaz halinden katı haline ve katı halinden gaz haline dönüşmesi olarak bilinen kırağılaşma ve süblimleşme, eğer kimya dersi görüyorsanız az da olsa bilgi sahibi olduğunuz hal değişimlerinden iki tanesi diyebiliriz. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan içeriğimize geçelim.

Maddenin üç hali olan katı, sıvı ve gaz ısıya maruz kaldıklarında veya ısı kaybettiklerinde hal değişimleri yaşayabiliyorlar. Örneğin, buzluğun kapağını açtığınızda ani ısı görmesiyle birlikte ortama buharın yayılması gibi örnekler, maddenin hal değişimine verilebilecek en güçlü örneklerden bir tanesi. Bugün ise maddenin hal değişimlerinden olan kırağılaşma ve süblimleşme nasıl olur sorusunu yanıtlayacağız. Aslında günlük hayatımızda sıklıkla gördüğümüz hal değişimleri, gördüğümüzden daha fazla detaya sahip.

Kırağılaşma nasıl olur diye merak ediyorsanız, maddenin nasıl bir hal değişimi yaptığında kırağılaşma durumu yaşadığını da sizler için detaylıca anlattık. Bununla birlikte, kırağılaşmanın tam tersi olan süblimleşme nasıl olur sorusunu da, maddeler ile örneklendirerek detaylandırdık. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan kırağılaşma ve süblimleşme nedir, örnekleri ile birlikte inceleyelim.

İlk olarak, kırağılaşma nedir?

kırağılaşma

Süblimleşme ve Kırağılaşma örnekleri vermeden önce, bu terimlerin ne anlama geldiğini bilmemiz gerekiyor. Kırağılaşma, özetle maddenin ısı değişimi ile hal değiştirmesine verilen isimdir. Mesela, gaz halinde bulunan bir madde düşünün. Bu madde ısı vermesi ile birlikte sıvı hale geçmeden katılaşırsa, bu duruma kırağılaşma durumu deniliyor. Maddenin ani ısı değişimi ile gaz halinden direkt katı hale geçmesi, kırağılaşma ile birlikte geri süblimleşme olarakta adlandırılabiliyor.

Peki kırağılaşma nasıl olur, nasıl gerçekleşir?

araba üstü kırağılaşma

Kırağılaşma, gaz halinde bulunan bir maddenin direkt olarak katı haline dönüşmesiyle gerçekleşir. Kırağılaşma için basit bir örnek vermemiz gerekirse, kış döneminin sabah saatlerinde dışarı çıktığınızda, çevrenizdeki ağaç yapraklarının veya otomobillerin tavan kısımlarının buzla kaplandığını fark edeceksiniz. Bu buzlar, havadaki gazın soğuk nedeniyle direkt olarak katıya dönüşmesiyle birlikte meydana geliyor. Yani, kısaca havadaki aşırı soğuk nedeniyle kırağılaşma meydana geliyor.

Madde, doğru koşullara ulaştığında gaz halinden katı haline geçiyor. Çoğunlukla sırayla gerçekleşmesi gereken bu durum, çoğu zaman kırağılaşma gibi durumları da yaratabiliyor.

Kırağılaşma örnekleri:

kırağılaşma örneği

  • Soğuk sabahlarda havadaki su buharının, yapraklarda veya otomobillerin üst kısımlarında görüldüğü gibi buz haline dönmesi
  • Isıtılarak meydana getirilen iyot gazının soğuk cama temas ettiğinde katılaşması
  • Çimlerin üzerinde oluşan kristal parçaları
  • Sanayilerde metallerin üzerinin gazdan katıya geçen malzemeler ile kaplanıyor olması
  • Ani sıcaklık değişimi ile dolu ve kar yağışları

Kırağılaşmaya verebileceğimiz en temel örnekler, yukarıdaki listeden ibaret. Kırağılaşma durumunun en temel örneği, sabah soğuk havalarda buharın katılaşarak ağaç yaprakları ve otomobillerin üst kısmına, camlarına buz olarak yapışması durumu. Bununla birlikte, kırağılaşma örnek verebileceğimiz birçok alanda meydana geliyor.

Maddenin bir diğer hal değişimi: Süblimleşme nedir?

kuru buz

Süblimleşme ise, kırağılaşmanın tam olarak tersidir. Kırağılaşmayı hatırlayacak olursak, gaz halindeki maddenin direkt olarak katıya dönüşmesine kırağılaşma adını vermiştik. Süblimleşme ise, bu tepkimenin tam olarak tersine verilen isimdir. Yani, katı olan bir maddenin ısıtılarak sıvı hale geçmeden direkt olarak gaz meydana çıkarmasına ise süblimleşme adını veriyoruz. Kırağılaşma durumunda da olduğu gibi, süblimleşme durumunda madde asla sıvıya dönüşmez. Direkt olarak katı halden, gaz haline hızlıca dönüştürülür.

Süblimleşme olayının gerçekleşmesi için maddenin ısı alması gerekmektedir. Süblimleşme durumu esnasında madde ısı vermez. Yani, kimya dalında da söylememiz gerekirse süblimleşme olayı endotermik bir olay olarak bilinmektedir.

Süblimleşme nasıl olur, nasıl gerçekleşir?

süblimleşme

Süblimleşme, endotermik bir olaydır. Kırağılaşma ise bunun tam tersi, ekzotermik bir olay. Endotermik, kimya dalında ısı alan anlamına gelirken ekzotermik ise ısı veren anlamına geliyor. Süblimleşme olayı, tamamiyle katı bir maddenin ısı alarak direkt gaz haline dönüşmesiyle meydana geliyor. Madde ısı alarak gaz haline dönüşmeden önce sıvı hale dönüşüyorsa bu süblimleşme olayına örnek verilemez. Süblimleşme ve kırağılaşma olayları, direkt olarak maddenin katı ve gaz halleri arasında gerçekleşen tepkime durumlarıdır.

Maddelerin hal geçişlerinin olduğunu hepimiz biliyoruz. Katıdan sıvıya, sıvıdan gaza, gazdan sıvıya, sıvıdan katıya olmak üzere maddenin birçok hal değişimi bulunuyor. Bu hal değişimlerinin de kendilerine göre adlandırılmaları mevcut. Katıdan gaza dönüşmesinin süblimleşme veya gazdan katıya dönüşmesine ise kırağılaşma denilmesi gibi.

Süblimleşme örnekleri:

buz buharı

  • Doğada bulunan en zehirli maddelerden bir tanesi olan arsenik, ısıya maruz kaldığı zaman buharlaşarak gaz haline döner
  • Doğamızda oldukça az olarak bulunan iyot, ısıtıldığında gaz haline dönüşür.
  • Evlerimizde kullandığımız naftalin, ısıya maruz kaldığında süblimleşerek gaz haline döner
  • Kuru buzun ısı gördükten sonra gaz haline dönmesi
  • Derin dondurucunun kapağını açtığınızda, ortama dağılan buhar

Süblimleşme olayına yukarıdaki örnekleri verebiliriz. En yakın örneği görmek isterseniz, evinizde bulunan buzluğun kapağını açın ve mutfağınıza dağılan buharın süblimleşme sonucu meydana çıktığını fark edebilirsiniz. Veyahut günümüzde görsel şölenlerde sıklıkla kullanılan kuru buzların, saklama kabından çıkarıldıktan sonra ortama fazlasıyla buhar salgıladığını da göreceksiniz. Bunlar, süblimleşme olayına verebileceğimiz en temel örnekler diyebiliriz.

Kırağılaşma ve süblimleşmenin birbirinden farkları nelerdir?

kırağılaşma ve süblimleşme

Kırağılaşma ve süblimleşmenin farkları nedir diye merak ediyorsanız, aslında iki hal değişimi de birbirinin tam tersi olarak bilinmektedir. Mesela, yukarıda verdiğimiz örneklerde de olduğu gibi maddenin gaz halinden katı haline direkt olarak geçmesi kırağılaşma olarak bilinir. Süblimleşme ise, bunun tam tersi olarak maddenin katı halinden ısıya maruz kalarak tekrardan gaz haline dönüşmesine verilen adlandırmadır. Kırağılaşma ekzotermik bir olay olarak bilinirken, Süblimleşme olayı ise endotermik bir olay olarak bilinir.

İkisini ayırmak, aslında her ne kadar zor gibi görünse bile oldukça basittir. Madde katıdan gaza dönüşüyorsa süblimleşme, gazdan katıya dönüşüyorsa kırağılaşma olarak gayet kısa bir şekilde özetleyebiliriz. Yukarıda verdiğimiz örneklerden bazılarını siz de evde gerçekleştirerek, kırağılaşma ve süblimleşmeye örnek deneylerinizi hiçbir tehlikeye maruz kalmadan gerçekleştirebilirsiniz. Ama elbette, deneyinizi gerçekleştirirken size ve çevrenize zarar verecek maddelerden kaçınmanız gerektiğini söylemeden geçmeyelim.

Sizler için kırağılaşma ve süblimleşme nedir, örnekleri nelerdir sorularını ele aldık. Kırağılaşma örnekleri ve bununla birlikte kırağılaşmanın tam tersi olan süblimleşme örneklerini de merak ediyorsanız, temel maddeleri ile sizler için yukarıda listeledik. Eğer kimya dersi görüyorsanız veya geçmiş eğitim hayatınızda kimya dersi gördüyseniz, kırağılaşma ve süblimleşme hallerine az da olsa hakim olabilirsiniz. Sizler kırağılaşma veya süblimleşmeye nasıl örnekler verirdiniz? Bizlerle yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

31
8
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
31
8
5
4
4
Yorumlar(20)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
4 yıl önce
Bitcoin ve diğerlerinin ömrü ,ABD'nin terör ve suç işlerinde kullanıldığını ,bundan dolayı alım satımının yasaklandığını, aksi halde alım,satım ve transferini yapan banka ve benzeri tüm finans kurumlarının cezalandırılacağını deklare edeceği güne kadardır. Yapabilir mi? İran'ın hali ortada. Yapar mı? Kendilerinde illegal işlerinde kullandığı için bir süre daha yapacaklarını düşünmüyorum. Gelecekte tüm dünyanın geçeceği dijital para için de iyi bir deney olarak izliyor olabilirler.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
hollandali
4 yıl önce
Birkez AB borsalarında yasaklandı mı gerisi domino gibi gelir. Güldük eğlendik iyi paralar kazandık artık yeter. Balon daha fazla şişmiyor. Yasaklayın yıkın enkazı 3.Dünya ülkelerine.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
adamlar haklı olabilir arkadaşlar cripto paralarla ilgili kafamı karıştıran ve bu karışıklıklar ve şüpheler konusunda her geçen gün haklı olduğumu gösteren işaretler var birincisi kripto paralar üretimi sınırlı ve anonim bir para bu açıdan bakıldığında çok güvenilir görünüyor yani bir merkez bankası ülke borcunu kapatmak için sınırsız olarak basamıyor bu da onu değerli kılıyor ama bu denklemde şöyle bir sorun var bu paranın elle tutulan gözle görülen bir yanı yok birler ve sıfırlardan oluşuyor evinizde saklayamazsınız dünyanın her yerinde pratik olarak kullanamazsınız. böyle bakıldığında aslında tamamen itibari bir para birimi yani günün birinde buna olan ilginin azalacağı düşünülürse ki herkesin bildiği lale çılgınlığı da benzedi para birimi anında çökebilir yani balon olma ihtimalinin birinci göstergesi ikinci olarak kripto paralar durmadan çoğalıyor o coin bu coin şu coin ülkeler şirketler hatta futbol klüpleri bile bir coin üretiyor. durmadan maden kazan makineler çoğalıyor doğası gereği sınırlı olan bu para birimleri aksi gibi durmadan çoğalıyor bu durum da coinlerin de aslında merkezbankalarından basılan para kadar çok olabileceğinin bir kanıtı. bu da onun balon olma ihtimalinin ikinci sebebi. son sebep de bütün kripto paraların kazılma ömrünün sonunda kimler tarafından ayakta tutulacağı. deniyor ki cripto para sahipleri kendi paralarını güvende tutabilmek için kazma yapacak deniyor diyelim ki bir kişi 5 çeşit kripto paraya sahip oldu bu durumda her kripto paranın elde tutma maliyeti çılgın boyutlara gelir düşün her pc için ayrı elektrik parası ve ayrı donanım gerekecek yani parayı elinde tutabilmek için durmadan elektrik tükenmen gerekecek bu durum paranın doğasına aykırı. elde tutulan mal gider kalemi olarak görülürken şimdi de elde tuttuğun para için de gider kalemin olacak. Kısaca bu kripto paraların günün birinde çöküş yaşayacağını kullanıcılarını zora sokacağını belirli bir değerinin olacağını ancak hiç birinin altın kadar güvenilir olmayacağı kanısımdayım.
Yanıtla
-4
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
4 yıl önce
Okumayı başardım
-1
4 yıl önce
okumaya başladım sonra bıraktım çok uzun
4 yıl önce
durumum yoktu okuyamadım
-3
4 yıl önce
bunu dediler btc daha fazla degerlendi
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
gideyimde az daha alayim
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Altın veya başka bir geçerli menkul karşılığı olmayan her yatırım çökmeye mahkumdur on bin yıllık ticari sistemler öyle uydurmasyon bir suç yatırımına asla geçmeyecek.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Bitcoin ve kriptoparalar öyle bir sistem ki; kapitalist finansal statükolar ne yaparsa yapsın bu çarka çomak sokamıyor. Kurdukları algülüm-vergülüm sistemi ellerinden kayıp gittikçe haberdeki gibi feryat ediyorlar. Değişime karşı durdukça daha çok batacaklar!
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Tam tersine kapitalizmin bir mirası ve gelişmiş hali daha az maliyet daha çok insanın haşır neşir olması beraberinde bir sürü şart gerektiyor (internet , bilgisayar , telofon , teknolojik her şey vb.şeyler) hepsini geçtim paranı bitcoin veya bir sanal parayı almakla kullandın bir gün hesabından tüm paranı sildik deseler veya bir arıza oldu deseler ne yapıcak insanlar yeni düzen kuruluyor ve bu düzen bazılarının kapitalizmin ölüyor düşüncesinin tam tersine kapitalizme daha bağımlı hale getiriliyor ve ayakta uyutuluyoruz her yeni bir şey çıktığı zaman( fikir , teknoloji , ilaç her ne konuda olursa olsun) bunları bir araç olarak kullanmaya devam ettikleri sürece hiç bir cacık olmaz
-2
4 yıl önce
Haklılar fakat tam açıklanmamış. İnsanlar bunu bir kumar veyahut eski usul altın yatırımı gibi görüyor. Sanal borsada yapacağın yatırım kaybettiğinde arkasından ölüp bitmeyeceğin bir miktar olmalı. Birçok insan pandemiden beri sanal borsa ile uğraşmaya başladı ve genel beklenti olarak; 1 atayım bana 2 dakika sonra 1000 olarak gelsin. Ağızlarda bitcoin işi yapmak, bitcoin oynamak gibi saçma söylemler dolaşıyor. Bu bir yatırım aracıdır ve gerçek hayattaki gibi doğru yatırım yapmazsan elindeki her şeyden olabilirsin.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Kendileri toplamak icin milleti uyarma ayagina alttan aliyior. Yer miyiz?
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Beyler BTC olayının alayı yakın zamanda sağlam uçacak, feci değerlenecek. Bunlar boşa sallamaz, vaziyet alın.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER