Bir Dönem Çocukların Elinden Düşürmediği Konuşan Kedi Oyunları Hakkındaki Karanlık İddialar

115
19
17
7
6
Teknolojinin getirilerinden biri olarak çocuklar artık sokakta oynamak yerine telefon ve tabletlerle oynamaya başladı. Bir dönem neredeyse her çocuk, elinde bir tabletle ‘konuşan kedi’ oyunu olarak hatırlayacağınız oyunları oynuyordu. Ancak bu masum görünen oyunlarla ilgili zamanla epey ilginç iddialar ortaya atıldı.

Bu oyunlardan ilki, orijinal ismiyle My Talking Tom; yani bizim bildiğimiz adıyla Benim Konuşan Tom'um'du. Çocuklar saatlerce bu oyundan çıkmıyor, nereye gitseler yanlarında Tom’u da götürüyorlardı. Basit bir oynanışa sahipti ve oyunda herhangi bir yaş sınırı da bulunmuyordu. Bu sebeple ebeveynler çocuklarının ‘zararsız’ bir oyun oynadığına inanıyordu. Derken bir gün bu masum görünen oyunla ilgili her şey terse döndü.

Tom’un 2013 yılında piyasaya sürülen oyununun ardından 1 yıl sonra Talking Angela (Konuşan Angela) isimli yeni bir oyun piyasaya sürüldü. Bir önceki oyunla neredeyse aynı oynanış mantığına sahip bu oyun da hemen tüm çocukların tablet ve telefonlarında yerini aldı. Tom ve Angela tehlikeli görünmüyorlardı ama gerçekten öyle miydi? 

En baştan başlayalım: Tom ve Angela nasıl ortaya çıktı?

tom

Outfit7 Limited isimli bir şirket tarafından önce Tom, sonrasında ise kız arkadaşı rolüyle Angela geliştirildi. Benim Konuşan Angela’m uygulaması, Konuşan Tom ve Arkadaşları serisinin bir parçasıydı. Tıpkı Tom gibi konuşma botu uygulamasıydı ve yalnızca oyuncuların konuşmalarını kopyalıyordu. 

Angela’yla sesli konuştuğunuzda yalnızca sizin söylediklerinizi tekrarlıyor, yazılı olarak konuştuğunuzda ise size sorular soruyor, sohbet ediyordu. “Bir uygulamadaki kedi bana ne sorabilir ki?” diye düşünebilirsiniz ancak bir örnekle açıklayalım. Mesela Angela size adınızı sorabiliyor ve sonrasında size isminizle hitap edebiliyordu. Bu da oyunculara gerçekten birisiyle konuşuyormuş hissi veriyordu. Ancak iddialara göre oyunun çocuk modu bile düzgün çalışmıyor ve Angela tabiri caizse sapıtabiliyordu.

Angela'nın sorduğu sorular zaman zaman ilginçleşiyordu.

talking angela

-Tanıştığımıza memnun oldum, Stuart.

-Ben 18 yaşındayım. Sen kaç yaşındasın?

-Neden olduğunu boşver. Ne eğlenceli olurdu biliyor musun? Kıyafet değiştirme partisi! Hiç böyle bir partiye gittin mi?

Tek sorun Angela'nın soruları değildi, aynı zamanda bakışları da insanları rahatsız etmeye başladı. 

anggg

Oyuncuların iddialarına göre Angela ‘gözleriyle’ onları izliyordu. Angela'nın, kullanıcıları izlediği söylentileri kısa süre içinde yayıldı. Bazıları bu düşüncelerinin gerçek olduğundan epey emindi. 

Kullanıcıların bunu söylemesinin sebebi kısa süre içinde anlaşıldı: Angela'nın gözlerinde gerçekten de başka insanları görüyorlardı. Yukarıdaki resme dikkatli bakarsanız siz de bir odanın yansımasını görebilirsiniz. Hatta kullanıcıların ekran görüntülerinden bazıları şöyleydi: 

konuşan kedi angela

Oyuncular, Angela’nın gözlerinde kimi zaman sarışın, genç bir çocuk; kimi zaman boş bir oda veya kar maskesi takmış bir adam gördüklerini söylüyordu. Oyunun içinden alındığı iddia edilen bu ekran görüntüleri oldukça korkutucu görünüyordu. Bazıları Angela’nın gözlerinde görülen bu insanların, oyuncuları izleyen pedofili şüphelileri olduğunu bile düşündü.  

Elbette bu iddialara ulusal ve yerel haber kanallarında da yer verildi. Ebeveynler bu oyunla ilgili uyarıldı.  

Tüm bunlar yaşanırken bir çocuğun kaybolması akıllarda soru işaretleri bıraktı.

konuşan kedi oyunu

Eli Moreno isimli 7 yaşındaki çocuk, sabah okula gitmek için babasıyla birlikte hazırlanmaya başladı. Eli, hazırlanırken annesinin telefonunu alarak daha önce indirmiş olduğu Talking Angela uygulamasına girdi. Anne duştan çıktığında ise Eli artık evde yoktu. Aile hemen polise başvurdu. Ancak iddialara göre Eli'nin yaptığı son şey ise Angela uygulamasını indirmek ve Angela'yla konuşmaktı. 

İddialara göre Eli'nin uygulamadaki son konuşmaları oldukça çarpıcıydı. Angela, Eli'ye ebeveynlerinin evde olup olmadığını ve ne giydiği gibi sorular sormuştu.  Bu olaydan sonra Eli'den bir daha haber alınamadı. Hatta o dönemki haberlere göre yine aynı mahalleden bu oyunu oynayan başka çocuklar da kaybolmuştu.

talking angela

Kaybolan çocukların sayısı gün geçtikçe artarken insanlar Angela'yı suçluyordu. Elbette bu durum ulusal çapta büyük bir yankı buldu; haberlerde kayıp çocuklar ve Angela'nın görüntüleri verildi, ebeveynler uyarıldı. 

Talking Angela, ülkemizde de haberlere konu oldu:

talking angela

Geliştirici firma Outfit7, sonunda iddialara yanıt verdi.

talking angela

Outift7 Limited şirketinden David Mikkelson’ın söylediklerini kısaca özetlemek gerekirse; Angela’nın kullanıcıların ad, soyad, yaş gibi kişisel bilgilerini istediğini doğruladı fakat bu bilgilerin tamamen anonimleştirildiğini açıkladı. Bununla birlikte 13 yaş altındaki bireylerin kişisel bilgileri ise kesinlikle tutulmuyor ve siliniyordu. 

Angela’nın gözlerinden ‘insanları izlediği’ iddialarına ise yalnızca “Gülünç!” diyerek yanıt verdi. Aynı zamanda oyunun programcılarından biri olan Bruce Wilcox, Angela’nın korkutucu soru-cevaplarının sebebini fazla gerçekçi bir sohbet botu olmasına bağladı. 

Uygulamanın yaratıcı ekibinden Graham Cluley ise yaptığı açıklamayla Eli'nin kaybolmasına ilişkin haberlerin tamamen uydurma olduğunu dile getirdi. Söylediğine göre Eli'nin kaybolması ile uygulama arasında hiçbir bağlantı yoktu. 

Geliştiricinin bu açıklamalarının ardından tüm dünyaya korku salan oyuna bir dizi güncelleme getirildi.  

angela

Angela’nın sohbet özelliği kaldırıldı ve gözlerinde yansımalara sebep olduğu iddia edilen hatalar giderildi. Ancak Angela’nın gözlerindeki yansımanın sebebi hiçbir zaman net bir şekilde açıklanmadı.  

Günümüzde de hala bu yansımalardaki kişilerle ilgili söylentiler dolaşmaya devam ediyor. Bazıları bu yansımalarda görülen kişilerin o an oyuncuyu izleyen kişiler olduğunu bazıları ise aynı anda oyunu oynayan diğer insanları gördüklerini iddia ediyor.  

Günümüzde de bu oyunlar hala oynanabiliyor.

talking tom

Telefonunuzun uygulama mağazasından bu uygulamalara kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Zira oyunda herhangi bir yaş sınırı da bulunmuyor. Oyunda sohbet özelliği tamamen kaldırılmış olsa da hala pek çok ebeveyn, Angela ve Tom’u korkutucu buluyor. Bu sebeple de bir dönem uygulama mağazalarının en çok indirilen oyunları arasında olsa da eski şaşalı günlerinden eser kalmadı. 

Henüz gelişme çağında olan, gördüklerini süzgeçten geçiremeyen çocuklar için günümüz dünyasında birçok tehlike var. Tabii ki çocuklar söz konusu olduğunda masum kalplerini tüm kötülüklerden korumak istiyoruz ancak bunu yaparken de oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. İnternette hemen her uygulamada karşımıza çıkan 'çocuk modunu' kullanmak da bu konuda yardımcı olabilir. 

Şiddet içerikli oyunların çocuklar üzerindeki etkileri hakkındaki bu içeriklerimize de göz atabilirsiniz: 

115
19
17
7
6
Emoji İle Tepki Ver
115
19
17
7
6
Yorumlar(18)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Kaybolma durumu olmamakla birlikte o kayıp haberini ilk yayınlayan site, whopper’ın çocuk etinden yapıldığını da iddia etmişti. Her duyduğunuza, okuduğunuza inanmayın.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Sorumsuz bir ebeveynin çocuğunun başına bişey gelince. Başlıyor bağırmaya ;" yoğ mu o mine kraft denen oyun yedi oğlumun başını,. Waaaa gonuşan kedi kızımın ahlını yıhadı waaa"
Ben hata yaptım demeyi bilmeyip suçu olmadık yerde aramaları yokmu
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Bizi izliycek olsalar niye kendilerini karekterin gözüne koysunlar zamanında inanmıştık
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
canoktentr
2 yıl önce
Adamların amacı gerçekten izlemek olsa neden gözden yansıtsınlar bile bile? Kendilerini elevermiş olurlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Bende köpkeli hali vardı (gerçek oyuncak olarak, burnuna ayağına dokununca sesler fln çıkarıyodu)
Galiba yok edeceğim onu şimdi ඞ
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Arkadaşlar göz sizi nasıl izlesin cidden ekranda görüntünüzü aktaracak bi teknoloji mi var? Telefonun veya tabletin kamerası sizi izler fakat bunun için ekrandaki kedinin gözlerini hareket ettirmesine falan gerek yok. Bu oyunlar ilk çıktıkları zaman iosta androidte bu kadar güvenli değildi ve uygulamalar konum,mikrofon,kamera gibi tüm izinleri otomatik kabul ettiriyordu. Yani bunun ihtimali var fakat gözünden yansıma vs. Saçmalık bi kere bu oyunların çoğu online değildi siye hatırlıyorum, çevrimdışı bir app sizin datanızı anlık olarak nasıl karşıya iletsin az mantık.
Yanıtla
-4
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
Senin görüntünü karşıya aktaran bi app nasıl karşının görüntüsünü kedinin gözüne yansıtabilir. Data tek taraflı çekiliyor. Bunlara inananlar dünyanın düz olduğunada inanıyordur. Yapılamaz demiyorum ama dümdüz pimpirik insan saçmalıkları bunlar.
-2
2 yıl önce
Sayın kardeşim, bir programcı olarak elbette ekran bizi izleyemez, fakat cihazın kamerası kullanılarak görüntüyü ekrana yani kedinin gözüne yansıtmak mümkün. Bu da bir güvenlik zafiyetidir. Uygulamalar zaten gerekli izinler olmadan açılmaz. Kamera, mikrofon, konum v.b. izinler verildiği takdirde birçok şeye erişim sağlayabilir. Aslına bakarsan bu uygulama gibi niceleri ne gibi veriler alıyor tahmin bile edemezsin. Hiçbir şey göründüğü kadar masum değil. Ayrıca online olması demek internet erişimi ile karşılıklı sohbet veyahut bir sunucuya erişim ile veri çekme mantığıdır. Uygulama çevrimdışı görünse bile veri barındırıp internet erişimi aldığında karşı sunucuya veri gönderebilir. Sonuç: Riskli...
-1
2 yıl önce
Mevzuyu hiç anlamamışsın..
-1
2 yıl önce
o kişiler şimdi aşıyla çip taktılar bize diye geziyo işte ne yapcan
2 yıl önce
yansıma sebebi aslında oldukça basit. gözlerinin siyah olması ve ışığı yansıtarak bize göstermesi. ondan sonra gözlerine hafif beyaz tonu ekleyerek o yansımanın önüne geçtiler. halen inanmıyorsanız telefonunuzun ekranını kapatın. telefonunuz ayna gibi ışığı yansıtacaktır
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Aklıma Happy! dizisi geldi ama açıkcası çok saçma iddaalar... ortada ciddi hiçbir şey göremedim, şirket gözlerdeki olayı red etmiş ama olsa bile "bizi izliyor" gibi komplo teorisi oluşturmak yerine sanki gerçekten kullanıcıyla konuşuyormuş gibi "gerçeklik" efekti demeleri daha mantıklı olur gibi.

Ayrıca zaten açık açık sesinizi, hareketlerinizi takip eden bir uygulamadan bunu kör olarak yapmalarını mı bekliyorlardı anlamadım ben.

Uygulama Çinlililerin, Rusların felan herhalde...
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Bu haber çok önemli ve dikkat çekici. Bu oyunların aslında ne kadar tehlikeli olduğunu bilmiyordum. Çocukların güvenliği için bu tür oyunlardan uzak durmaları gerektiğini düşünüyorum. Ebeveynlerin de çocuklarının oynadıkları oyunlara dikkat etmeleri ve izin vermedikleri uygulamaları engellemeleri lazım. Bu haberi paylaşarak farkındalık yarattığınız için teşekkürler.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Asil sorun kucuk cocuklarin internette serbestce dolasmalarina izin veren ebeveynlerde. Baska seyleri suclayip sorumlulugu uzerlerinden atmaya calisarak kendilerini kandirmaya devam etsin bu ebeveynler
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER