Chicago Üniversitesi’nden araştırmacılar, İngiltere ve Türkiye’den araştırmacılarla beraber geçtiğimiz yaz Konya'ya bağlı Türkmenkarahöyük’de bulunan bir kazı alanında çalışma yürüttüler. Çalışmalar, bölgede bulunan bir çiftçinin üzerinde garip yazılar bulunan bir taş bulduğunu söylemesi ile farklı bir şekilde ilerledi.
Luvice yazılar, uzmanlar tarafından çevrildi. Taşta, Frigya’nın bir krallık tarafından yenildiği yazıyordu ancak zafer alan krallığın ismi yazmıyordu. Araştırmacılar, bölgenin Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olabileceğini söylüyorlar.
Bulunan taşın üzerinde krallığın ismi yazmamakla beraber kralın isminin Hartapu olduğu yazıyor. Taşta Kral Hartapu’nun Frigya krallığını fethedişi anlatılıyor. Hartapu’nun fethi ile ilgili olarak taşta, “Fırtına tanrıları, (karşıt), kralları majestelerine teslim etti” yazıyor. Taştan yola çıkılarak krallığın başkentinin Türkmenkarahüyük olduğu düşünülüyor.
Yapılan analizler, taşın MÖ 8. yüzyılın sonunda yazıldığını gösteriyor. Taşın yazılma tarihi, Frigya kralı Midas’ın hükümdarlık dönemi ile aynı döneme denk geliyor. Bu nedenle mağlup edilen Frigya kralının Midas olduğu düşünülüyor.
Konya Bölgesel Arkeoloji Yüzey Araştırma Projesi için çalışan araştırma ekibi, hala bölgeyi haritalandırmaya çalışıyor. Araştırmacılar proje kapsamında 3000 yıllık yerleşim bölgesinin haritalandırılması için çömlek parçaları toplamaya devam ediyorlar.