Koronavirüs salgını, tüm dünyada yavaş yavaş kontrol altına alınırken normalleşme çalışmaları için tüm dikkatler aşı çalışmalarında. Bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsü hakkında daha fazla şey keşfederek yayılmasını durdurmaya yardımcı olacak çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Araştırmacılar, fareleri SARS-CoV-2 ile enfekte edebildi
Çin'deki Ulusal Gıda ve İlaç Kontrol Enstitüsü (NIFDC) araştırmacılarından You-Chun Wang daha önce, "COVID-19 hastalarında gözlenen klinik seyri ve patolojiyi yeniden üreten küçük bir hayvan modeline çok ihtiyaç var" açıklamasını yapmıştı. Ancak sonunda iyi haber geldi ve Çinli bir araştırma ekibi, virüsü farelere bulaştırmayı başardı.
Araştırmacılar, hücrelerinde anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (hACE2) adı verilen bir insan reseptörü olan fareler oluşturmak için CRISPR/Cas9'u kullandı. Bu, SARS-CoV-2'nin insan hücrelerinde yayılmak için kullandığı reseptör ve virüsün artık fare hücrelerine de bulaşabileceği anlamına geliyor.Koronavirüsün farelere bulaştırılabilmesi aşı çalışmalarında önemli rol oynayacak
İnsan reseptörüne sahip farelere SARS-CoV-2 virüsü, burun içinden bulaştırılabildi. Araştırmacılar, virüsün farelerin akciğerlerinde, nefes borusunda ve beyinde çoğaldığını tespit ettiler. Ekip ayrıca, fareleri mide yoluyla enfekte edebildiklerini ve insanlarda bazen görülen gastrointestinal sorunları farelerde de gözlemleyebileceklerini keşfetti. Ancak dozun bir enfeksiyona neden olmak için buruna girenden 10 kat daha yüksek olması gerekiyor.
Ekip, diğer araştırmacıların kendi yöntemini kullanmasını ve COVID-19 araştırmalarının hız kazanmasını umuyor. Genetiği değiştirilmiş hACE2 fareleri, SARS-CoV-2 enfeksiyonunun insanlardaki beklenmedik klinik belirtilerini anlamak için küçük bir hayvan modeli sunuyor. Bu model, SARS-CoV-2 ile mücadele yolunda aşı ve tedavileri test etmek için değerli olacak. Araştırma Cell Host & Microbe dergisinde yayınlandı.