Kullanıyoruz Ama Hiç Bilmiyoruz: Kredi Kartlarının Üzerinde Yer Alan Küçük Çip Ne İşe Yarıyor?

1
1
0
0
0
Kredi ve banka kartlarının üzerinde yer alan çipler sayesinde artık daha güvende hissediyoruz. Kullanıyor, fakat ne anlama geldiğini bilmiyoruz.

Sahiden, kartların üzerindeki çiplerin aslında ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Sadece temassız ödeme avantajı sağlamıyor!

Kredi kartlarının üzerindeki çipler, kartların güvenliğini artırmak ve işlemleri daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için kullanılıyor.

kredi kartı

Bu çipler, "EMV çip" olarak biliniyor (Europay, MasterCard ve Visa'nın baş harflerinden oluşur) ve geleneksel kartlara göre daha güvenli bir şekilde tasarlanmışlardır. İlk olarak Fransa’da, 1980’lerde kullanılmaya başlanan bu teknoloji; dolandırıcılığa karşı alınan bir önlemdi.

Tabii daha sonra tüm dünyaya yayılan bir teknoloji hâlini aldı. Özellikle artık hepimizin kolu, bacağı olmuş durumda olan “temassız ödeme” seçeneği, çiplerle mümkün oluyor.

Manyetik şeritli kartlara göre çok daha güvenilirler.

manyetik şeritli kart

Manyetik şeritler, sabit bir bilgi depolarken çipler; her işlem için benzersiz bir şifreleme kodu üretiyor. Bu da kart bilgilerinin çalınmasını ve sahte işlemler yapılmasını zorlaştırdığı için daha güvenilir olmasını sağlıyor.

Çipli kartlar, "chip-and-PIN" veya "chip-and-signature" işlemleri sırasında benzersiz veriler oluşturuyor. Bu sayede bir işlem yapıldığında, kart bilgilerinin kopyalanması zorlaşıyor.

Ayrıca her işlem için dinamik bir veri kullanıldığından bu veriler, tek bir işlem için geçerli oluyor. Bu sayede dolandırıcılığa kurban gitmemiş oluyoruz.

Çipler, bazı durumlarda çevrimdışı işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Bu da internet bağlantısının zayıf olduğu veya tamamen olmadığı bölgelerde işlemleri gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Yani anlayacağınız, manyetik şeritli kredi kartların yerine daha güvenilir bir sistemi bizlere sağlıyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0