Kripto Varlıklara İlişkin Kanun Teklifi Bu Hafta Mecliste Görüşülmeye Başlanacak

1
0
0
0
0
TBMM Genel Kurulu, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine bu hafta başlayacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 25 Haziran Salı günü Genel Kurul görüşmelerine başlayacak. Genel Kurul, Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. Bu teklife göre kripto varlık hizmet sağlayıcıları, kurulabilmek ve faaliyete bağlamak için Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) izin almak zorunda olacaklar. 

SPK izni olmaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri ise üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar da adli para cezası ile yargılanacaklar. 

Zimmet suçuna ağır ceza

kripto

Yeni düzenleme ile birlikte, zimmet suçu işleyen kripto para varlık hizmet sağlayıcısı yönetim kurulu başkanları, üyeleri ve diğer mensupları 8 ilâ 14 yıl arasında hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Böylece bu türden suçların önüne geçilmesi planlanıyor. 

Platformlar ayrıca her yıl, bir önceki yılın faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1'ini SPK, yüzde 1'ini de TÜBİTAK bütçesine olacak şekilde ödeyecek ve ilgili gelir olarak kaydedilecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, yürürlülük tarihinden itibaren itibaren bir ay içinde faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklar. Ya da müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içerisinde tasfiye kararı alacaklarını beyan edecekler. 

Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılar, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde sonlandıracaklar. 

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmmde-bu-hafta-kripto-varliklara-iliskin-kanun-teklifinin-gorusmelerine-baslanacak/3255949
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0