Klasik Araba Müzesi Hâline Gelen Küba’da Neden Çok Fazla Eski Model Var? Sebebi Araba Tutkusu Değil!

4
4
2
2
0
Küba denilince aklınıza rom, puro ve klasik arabalar gelir. Klasik arabaların, âdeta zaman makinesini andıran modelleri ise birçok turistin ilgi odağıdır. Peki Küba’nın neden bu kadar çok klasik arabaya sahip olduğunu merak ettiniz mi?

Bunun cevabı bir araba sevdasından daha fazlası. Küba’nın karmaşık geçmişi ve ekonomik sınırlamaları ülkenin araba müzesi olmasının başlıca nedenleri.

Küba’nın ayrılmaz parçası hâline gelen rengarenk klasik arabaların ülkede nasıl var olduğunu ve sonra neden başka tür arabanın pek olmadığını merak edenleri içeriğin devamına alalım.

Küba’daki arabaların tarihi oldukça eskilere dayanıyor.

küba eski otomobiller

Küba, hiçbir zaman araba üreten ülkeler arasında olmadı ve bu ihtiyacı otomotiv ithalatından karşıladı. Küba-İspanyol-Amerikan Savaşı sırasında Küba’ya ilk araba ihracatı yapıldı ve 1898’de namı pek duyulmamış Fransız üreticisi tarafından Parisienne modeli araç geldi.

Parisienne 1898

1900’lerin başında ABD otomobil ve parçalarının en büyük ithalatçısı konumuna, Küba geçti. Dünyada kişi başına en fazla saraç sayısına sahip ülkeler arasında bulunan Küba’da Klasik Ford Model T’yi her yerde görmek mümkündü. Bu arabalar da ülkede “fotingo” yani “külüstür” ismi ile anılıyordu.

ford edsel

20. yüzyılın ilk yarısında ise ABD’de satışa sunulmayan arabalar Küba’da vardı. Çünkü Küba, Amerikan otomobil firmaları tarafından test pisti olarak kullanılıyordu. Ford’dan Chevrolet’e, Cadillac’tan Chrysler modellerine kadar birçok araba ülkede kendine yer buldu. 1956 yıllarında Küba’da 140 binden fazla araba vardı ve bunların yaklaşık 90 bini Havana sokaklarında geziyordu.

Eski dostlar düşman oldu, ithalat ve ihracata ambargo geldi.

ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower ve Küba Lideri Fidel Castro

Küba Devrimi ile tüm kartlar baştan dağıtıldı. ABD ve Küba arasındaki ambargo ile otomobil de dahil olmak üzere her türlü ithalat ve ihracat yasaklandı. Hatta bu ambargo, modern tarihin en kalıcı ticari ambargosu olarak da kayıtlara geçti.

eski küba arabası

Ambargo, özellikle otomobil sahipleri için ciddi sıkıntılar doğurdu. Araba gelmemesi bir kenara onarım için parça bulmak artık imkânsızdı. Araç sahipleri için iki seçenek vardı. Ya parçaları kendileri bir şekilde onaracaklardı ya da arabalar garajda paslanmaya yüz tutacaktı.

Yaratıcılık devreye girdi ve klasik arabalarda restorasyonlar başladı.

küba klasik araba tamiri

Lada, Volgas ve Geely gibi diğer araçların parçalarından onarım çalışmaları başladı. Araç sahiplerinin başka şansı yoktu çünkü arabalarına ihtiyaçları vardı. Küba’da gördüğünüz arabaların birçoğunun rengarenk olması da aslında bu restorasyon çalışmalarının birer parçası. Çünkü tamirciler yamaları bir şekilde kapamak zorundaydı.

eski amerikan arabası tamiri

Âdeta bir sihirbaza dönen tamirciler, arabaları tamir etmek için farklı yöntemler denedi. Parçaları neredeyse sıfırdan yaptılar. Bazı arabaların motorları ise Toyota veya Mitsubishi motorları ile değişti. Eski dökme demir tesisat boruları da bozulan yerlerde yerini aldı.

Küba’daki eski Amerikan arabalarının %90’ında orijinal motorların sökülüp tamir edildiği veya başka model arabaların motorları ile değiştirildiği tahmin ediliyor.

Küba’da başka model arabaların pek olmamasının sebeplerinden biri de maliyet.

küba taksi

2016 yılında yabancı araba satın alma yasağı hafifletildi. Küba’ya yepyeni araçlar gelmesinin yolu açılmıştı ama bir sorun vardı. O da maliyet. İthalatın sıkı şekilde denetlenmesi, otomobil satışlarının hâlen devlet tekelinde olması araba fiyatlarının yüksek olmasının nedeni.

Amerikan olmayan arabaların fiyatlarının yaklaşık 40 bin dolar olması Kübalılar için yeni otomobilleri hayal hâline getiriyor. Bir doktorun ayda yaklaşık 70 dolar, avukatın 80 dolar ve iyi günündeki bir taksicinin 100 dolar kazanması eski arabaların tamir edilmesinden başka şans bırakmıyor.

Eski arabaların üzücü bir gerçeği daha var: Büyük bir çevre sorunu.

küba hava kirliliği

Düşük kalitedeki dizel ile eski motorların birleşimi şehirde çevre sorununa yol açıyor. Eski arabaların arkasından çıkan kara dizel egzoz bulutları ile her yer yanmış mazot kokusuna bürünüyor. Küba’daki birçok evde ve restoranda klima olmadığı göz önüne alındığında da bu dumandan kaçmanın maalesef ki yolu yok.

Küba’da kaç tane klasik araba var?

küba klasik arabalar

Küba’da 60 bin civarında klasik Amerikan arabası bulunuyor. Yarısının 1950’lerden, %25’inin 1940’lardan, diğer %25’inin ise 1930’lardan geldiği tahmin ediliyor. Yani Küba sokaklarında gördüğünüz her bir klasik Amerikan arabası aslında birer aile yadigârı.

Amerikalı otomobil tutkunları, bu yadigârlara sahip olabilmek için çok uğraşsa da Küba yasasına göre arabaların ülkeden çıkması yasak. Bir gün bu kural değiştiğinde eminiz ki klasik arabalar için çok yüksek miktarlar konuşulacaktır.

Küba'nın bilinmeyen diğer yönlerini merak edenler için:

4
4
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
4
4
2
2
0
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Klasik araçlar modern araçlardan daha pahalı. Sat elindeki Cadillac'ı 40 bin dolara. Al yerine sıfır araç.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 ay önce
dışarı çıkışı yasak. içerde de o fiyata alacak kişi yok. Eminim onların da aklına gelmiştir bu parlak fikrin :))
1 yıl önce
Bir insanın genel ihtiyaçları barınma ve yemektir. Komünizim çok ahım şahım olmasada bunları karşılardı.
Bulgaristan dan gelen göçmenlere sorun.
Komünizim zamanı eğitim ve sağlık ücretsizdir. Okul bitince zorunlu olarak sana iş bulup çalışma yaşamına girersin.
Ancak demokrasi tam mükemmel olmasada şu anda dünyadaki insanlar için en iyi sistemdir.(kötünün iyisi)
Kübada ambargolar nedeniyle sıkıntı çekmiştir.
Onlarda tam -yarı demokrasiye geçtikleri zaman işsizlik,sağlığa ulaşımda zorluk,eğitimde adaletsizlik,karapara,yolsuzluk vb gibi şeylerle karşılacaklar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 ay önce
Sen hayatında kübaya gittin mi acaba? sabuna muhtaçlar. İş veriyomuş da neymiş. 6000 peso (18 dolar) maaş alıyo ortalama doktor. 30lu yumurta kolisi 3000 peso. sokakta kadınlar 20 dolar için yapmayacağı şey yok. barınma ve yemekmiş.. havanada capitolun arka sokağına girdin mi hiç? santiagoda plaza mayorun çevresini dolaştın mı? sağlık ücretsiz.. en son kübada hastaneye gittiğimde sabun götürdüm doktorlara ellerini yıkayabilsinler diye. konuştuğum her kübalı raul ve fidel için neler diyo kısık sesle. dünyanın en kötü sistemidir komünizm. aksini düşünen gitsin kübayda 2 ay yaşasın
ama öyle 5 yıldızlı havana otellerinde turistik değil. gidip airbnbde evini kiralayan odetle, st paulinin garsonu diegoyla, havanada dondurmacı rafaelle otursun. mka nın önünde 20 dolar için kendini satmaya çalışan çocuk yaştan büyüğüne kadar kadınlarla konuşsun.
1 yıl önce
Kısacası sebebi komünizm. Yeni araba alamayacak kadar fakirler çoğu. Fakir olmayan, para biriktirenlerin de kendi paralarını istediği gibi harcama özgürlüğü yok. Ve hala bu distopyayı öven, romantize eden insanlar var...
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Başladığı yerde son bulmuş neredeyse 1 asıra yakın bir süre denenmiş olmamış. Diğer denenen yerlerde de olmamış. Sosyalist Romanya doğu Almanya Çekya vs. Oralarda da terk edilmiş. Bugün olan yerlerde rejimi savunanların iddia ettiğinin tam tersi bir hayat var ve komunist sosyalist rejimler zor kullanarak ayakta duruyor şimdilik. Küba Kuzey Kore Çin vs. Gün gelecek buralarda da bitecek. Tarih bilimi bunu açık açık söylüyor. Türkiye’de de ilginç bir durum var kendini sosyalist komunist iddia edenler her nedense iktisat fakültelerine giriyor yani kapitalizm öğreniyorlar. Oralardan çıktıktan sonra bir çoğu ya çeşitli sektörlerde patron oluyor kiminin televizyonu var kiminin dersanesi var kiminin mağazası var kiminin sanayide yeri var vs. yani mis gibi kapitalist oluyorlar veya iktisat maliye işletme muhasebe eğitmeni oluyorlar. Tabi kimileri de memur oluyor. Yani hepsi bir nevi kapitalizmden besleniyorlar. Ama sorsan hala o durumda bile komunizmi sosyalizmi öve öve bitiremiyorlar. Ben bu ülkede kommün kurup savunduğu rejime göre yaşayan bir tane bile komunist sosyalist görmedim. Hadi ondan geçtim sözüm ona işçi emekçi taraftarları ya, sosyalist/komunistlerin hiçbirisini işçi emekçi arasında da görmedim. Sosyal hayatlarında bir mahalle kahvesinde takılanı hiç yok. Yemek arasını bir sanayi işçisi ile değerlendiren hiç yok. Çöplerimizi toplayan sokakları temiz tutan çöpçülerle arkadaşlık eden ‘entellektüel’ komunistler hiç yok. Söylediklerine baksan en hararetli şekilde komunizm sosyalizm işçi emekçi haklarını savunuyorlar icraata bakıyorsun hiç bir şey yok. Ne köylümüzle paylaşım iletişim var ne işçimizle paylaşım iletişim var ne öğrenciyle gerçek anlamda paylaşım iletişim var vs. İcraatta her şey sıfır. Kendileri bile kendi dedikleri gibi yaşamıyorken sana bana caka satıyorlar ve ciddi ciddi alıcısı olmanı bekliyorlar. Aksi görüşü savunsan seni inanılmaz şekilde şeytanlaştırıp vahşi kapitalist ilan ediyorlar ama kendi icraatları böyle. İlginç bir kafa, çok garip bir hayal dünyasında yaşıyorlar. Eğer hayal dünyasında yaşamıyorlarsa geriye bir tek şey kalıyor bu ideolojiyi kullanarak insanları etkilemek. Bu da bence kötü bir şey. Gerçekten inanmadığın bir şeyi insanları etkilemek için kullanıyorsun.
1 yıl önce
ayda 70dolar ne lna, halimize şükredelim
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .