Kurtlar Dolunay Zamanlarında Neden Ulur? (Yoksa Biz mi Öyle Sanıyoruz?)

3
2
1
0
0
Türk mitolojisinde bambaşka bir yeri olan vahşi doğanın ürkütücü sesine sahip kurtları düşünürken, gözünüzün önüne bir dolunayın önünde başı yukarıda durarak uluması geldi mi?

Dolunayla özdeşleşen kurtlar, neden bu zamanlarda ulur ya da böyle bir şey yoksa bile neden bu düşünce hakimdir? Bu da sadece insanların geçmişten günümüze yarattığı bir efsaneden mi ibaret?

Bugün bile cevabını bilmediğimiz bu durum, tarihten bugüne efsanelere konu olan, nesilden nesile aktarılan hikayeler arasında yerini almış durumda.

Ulumayla ilgili çeşitli “efsane”leşmiş fikirler var; Ay'da bir arkadaşı olduğuna dair düşünceden, Ay'ı yeryüzüne indirmelerine kadar...

Kurtlar, sürü psikolojisi yüksek ve vefalı hayvanlardır. Bu da arkadaşlarını aramaları ile alakalı çeşitli fikir getiriyor. Kime sorsak belki de bu haklı çıkarımı yapar. Genelde köpek familyası birbirlerini uluyarak çağırdığı için, kurtlar için de bu durum kabul görmüştür. Ama gerçek aslında böyle mi?

Bu hikayenin gerçekle alakası bulunmuyor. İşin aslı ise şöyle:

dolunay

Kurtlar, aradıkları arkadaşlarından ziyade yemek için avlayacakları canlılar ve tüylerine yapışmış olan rahatsız edici pirelerden kaygı duyarlar. Peki bu olay dolunay zamanına nasıl denk geliyor diye düşünebilirsiniz. Konuyla ilgili yapılan birçok çalışmada, kurtların ulumasıyla Ay'ın hareketleri arasında hiçbir bağlantı tespit edilememiştir. Yani, gökyüzünde dolunay yerine hilal olsa da uluyorlar.

Peki ulumalarını neden dolunayla ilişkilendirmişiz?

kurtlar

Doğada en küçüğünden en büyüğüne kadar aklınıza gelebilecek her canlı, iletişim kurmak için ses çıkarıyor. Biz insanlar konuşabiliyoruz ancak hayvanlarda bu iletişim, sadece sahip oldukları sesler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Kafalarını kaldırarak gökyüzüne karşı ulumaları, uzaktaki familyasını çağırma ritüeli olarak anlaşılabiliyor. Başını yukarı kaldıran kurtlar için de çoğu mit ve efsanede “Ay'a sesleniş” yaptıkları söylenmiş.

Tek çıkarabildikleri sesi uluma olarak bilsek de aslında köpeklerin çıkardıkları tüm sesleri kurtlar da çıkarabiliyor.

Köpeklerin çıkardıkları sesler yalnızca onlara ait olmadığı gibi, kurtların uluması da yalnızca onlara özgü değil. Ne kadar evcil olursa olsun bir köpek de uluma sesi duyduğunda bu çağrıyı karşılıksız bırakmıyor.

Dolunay, birçok efsaneye de ilham vermiştir.

Bizim için en tanıdık olanı kurt adam efsanesidir. Kurt adam, dolunay olduğunda insani özelliklerini bir kenara bırakarak vahşi özellikleri olan bir kurda dönüşüyor. Efsaneye göre ise dolunayda açık havada uyumak, kurtların içtiği sulardan içmek kurt adam olunmasına neden oluyordu.

Sadece uluma ile nasıl iletişim sağlayabiliyorlar?

Sürü halinde yaşayan ve geceyle özdeşleşen kurtlar, ava giderken tek başına değil sürü halinde giderler. Bunun için uluma, bir tür “ava davet”tir. Ulumalarının ormanlık bir alanda 9,6 km, ağaçsız bir alanda ise 16 km uzağa eriştiğini görmemiz mümkün.

Kurtlar, kendi sürüleriyle belirledikleri alana başka sürülerin dahil olduğunu gördüklerinde uluma korosu oluştururlar. Diğer kurtlara gözdağı veren ve hep bir ağızdan çıkan uluma sesi, bölgelerinde hakimiyet kurmaları için de önemli görünüyor.

Tüm bunların dışında, uluyan bir kurt duyduğunuzda aslında kendisine eş arıyor olabileceğini de unutmamanızda fayda var.

3
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
1
0
0