League Of Legends'ın Oyunların Değişmesi Üzerindeki İnanılmaz Etkisi

68
6
4
1
0
Bir Warcraft 3 haritasından ilham alan League of Legends oyunu, son 10 yılda oyun sektöründe köklü değişimlerin temelini attı. Gelin bu süreci beraber inceleyelim.

2009 yılında League of Legends oyunu ilk defa piyasaya çıktı. Oyuna Warcraft oyuncuları pek de yabancı değildi. Zira Warcraft 3 oyuncuları three corridors, D-Day ve DotA ile zaten bu tür bir oyuna alışkındı. Yine de League of Legends (LOL), MOBA adı verilen türün ortaya çıkmasına ve oyunların dönüşümüne öncülük etti.

League of Legends, geleneksel anlamda bakıldığı zaman popüler olmaması gereken bir oyundu. Bir oyunun başarılı olması için kolayca erişilebilir olması gerektiği düşünülüyordu. Yıllarca doğru düzgün bir eğitim bölümü bile bulunmayan bu karmaşık ve zor oyun, bir şekilde tuttu. Ortalama 40 dakika süren oyunlarda başarılı olmak için insanlar saatlerce deneme yanılma şeklinde oyun oynadı. Bu meydan okuma hissi, oyuncuların sürekli olarak LoL’e geri dönmesini sağladı. 

League of Legends: öğrenmesi zor, ustalaşması imkansız oyun

league of legends

LoL pek çok anlık detayla dolu bir oyun. Oyunda iyi olmak diye bir şey pek de söz konusu değil zira her karakter farklı bir oynanışa sahip ve uzmanlaşılacak çok fazla küçük detay var. Örneğin ward adı verilen gözetleme totemlerini yerleştirmek oyunda büyük önem arz ediyor. Farklı karakterlerin farklı işleri yapması gerekiyor. Sadece kendi karakterinizi değil rakibin karakterini de bilmeniz bu oyunda çok önemli. Oyunun ilk çıktığından bu yana LoL bu küçük detaylar konusunda gittikçe daha karmaşık hale geldi. 

Geçtiğimiz 10 yılda League of Legends büyüdü ve başka oyunları da etkiledi. Demon Souls ile benzer bir meydan okuma aksiyon oyunlarına geldi. Fortnite ve PUBG gibi oyunlar, MOBA özelliklerini FPS türüne taşıdı. Rocket League ise resmen ne bulduysa birleştirdi. 

Yamaların gelme sebebini değiştiren oyun

league of legends 2

Oyunun bir başka özelliği ise düzenli olarak patch gelmesine dayalı sistem. Her seferinde oyunda bir şeyler değiştiği ve güç dengeleri farklılaştığı için oyuncuların kalıcı şekilde uzmanlaşması neredeyse imkansız. Eski oyunlarda da güncellemeler vardı ancak LoL, güncellemelerin gelme nedenini değiştirdi. 

2014 yılında güncellemeler gelmeye başladığında oyunun dinamikleri de sonsuz bir değişim döngüsüne girdi. Sık sık oyuna yeni eklenen karakterler oldu. Artık aşağı yukarı 2 haftada bir güncelleme gelmesine oyuncular alıştı. Hatta güncellemelere göre oyun şeklini ayarlayabilmek de uzmanlaşmanın bir parçası oldu. 

Teknik olarak oyun, her 12 ayda bir kendini yeniliyor ve oyunun devamını yapmak ya da oyunu terk etmek yerine Riot sürekli olarak aynı oyunu güncel hale getiriyor. Oyuna yılda ortalama 20 defa yama geliyor. 

League of Legends, Twitch'in büyümesinde büyük etki sahibi

league of legends

League of Legends ayrıca Twitch’in büyümesinde de büyük rol oynadı. O döneme kadar yayın platformunda yer alan Counter-Strike ve StarCraft 2’ye ek olarak gelen LoL, Twitch’in yakaladığı büyük büyümenin de anahtar oyuncusu oldu. 

StarCraft’ın sorunu, oyunun izlenerek oynanamayacak kadar karmaşık olmasıyken Counter-Strike’da ise durum tam tersiydi: Profesyonel oyuncuları izlediğiniz anda aradaki yetenek farkı net şekilde yüzünüze çarpıyordu. LoL ise bu anlamda farklıydı. Daha yavaş olan oyun izlenerek öğrenilebiliyordu. O dönemde popüler bir yayıncı olan TheOddOne, Ormancı oynamayı adeta bir seminer havasında anlatabiliyor ve detaylara ayrı ayrı parantezler açabiliyordu. Böylece izleyiciler de konuya hakim olabiliyordu. 

League of Legends e-sporu nasıl değiştirdi?

league of legends 2017 dünya kupası

League of Legends ve Twitch’in büyümesi yanında e-sporun da büyümesini getirdi. Daha önce de büyük oyun turnuvaları vardı ancak bunlar, oyun yapımcılarının izniyle yapılan üçüncü parti organizasyonlardı. Riot, yaptığı turnuvalarla bu işte ipleri kendi eline aldı. Başarıyı turnuvaların arkasına koyan yapısıyla Riot, e-sporu gerçek anlamda tam zamanlı bir işe çevirmeye başladı. Birdenbire e-spor turnuvaları, birkaç defa para kazanamazsanız yok olan şeyler olmaktan çıktı. 

Uzun vadeli ekonomik yatırım ve ticari destek, bir noktada esporcuların haklarını ve genel olarak organizasyonların kalitesini artırdı. Riot bu noktada herkesin parasını aldığından emin olmak için çalışmalar yaptı ve partnerlerini ona göre seçti. 

Bugün League of Legends, 10 yıl önceki halinden çok daha farklı görünüyor. Öte yandan bu değişim bütün oyun sektörü için geçerli ve değişimin öncülerinden biri de Riot’un Mobası olarak göze çarpıyor. 

Kaynak : https://www.polygon.com/2019/11/6/20949846/league-of-legends-video-game-industry-riot-games
68
6
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
68
6
4
1
0
Yorumlar(14)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
5 yıl önce
gördügüm en saçma oyun neden bu kadar oynaniyor bilmem
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
-Ne fazla karmaşık ne fazla basit grafikler.
-Sürekli güncellenen sistem
-Devasa bir evren
-Bir sürü şampiyon, oyun modu, harita, rol...
-Sürekli devam eden bir üstünlüğünü gösterme hissi (Bir çok kişinin Zed gibi basic charları oynamasının da sebebi.)
-Her şampiyona özel ve toplamda 650 küsur mekanik.
-5 kişiye kadar arkadaşlarınla da girmene olanak sunan sistemi
-Ücretsiz
-Yuksek sisteme ihtiyaç duymuyor
-Sürekli yapılmak istenen ama hiç becerilemeyen o outplay denemeleri.
5 yıl önce
Lol un filmi çıksa efsane olur çünkü yüzlerce karakter var ve her birinin ayrı bir hikayesi var film yapımcılarınin bu oyuna odaklanması lazım
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
5 yıl önce
160 hikayenin hepsine klişe dedin ya. Evet beyler Hiçlik, Icathia işgali, Targona tırmanış, Xerath'ın yükseliş ihaneti, Avarosa'nın hapsedilmesi, buzdoğanlar, pyke'ın terk edilmesi, Gölge tarikatiyla Denge tarikatının mücadelesi... Hepsi çalıntı arkadaşlar.
5 yıl önce
Sanki çok derin hikayeleri var amk hepside klişe
muhammet516
5 yıl önce
Duyurdular ya çıkacak.
5 yıl önce
dizisi çıkıyor zaten
asdf77
5 yıl önce
P2W olmaması çok büyük bir etken
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
1-Dota 2-Dota2 3-HoN gerisi boş iş
Yanıtla
-4
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Tamamen tarafli haber lol populer oldugu icin lolu yazmisniz dediginiz herseyi nerdeyse ilk dota yapti tek farki lol kadar populer degil daha az haber degeri tasiyor dimi :) neyse aynen devam
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Netflix'te League of legend belgeseline denk gelmiştim . Orda da aynı bunları anlatıyordu oyunun yapımcıları 2 girişimci genç kurmuş bu Riot gamesi. Ben Lol hiç oynamadım ama Netflix'teki hikayesini anlatan belgeseli beğendim.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Güzel yerlere değinmişsiniz başarılı bir yazı olmus
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
E-spor'u büyüten bir oyun varsa oda 34 milyon dolarlık turnuvasıyla Dota'dır.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
O paralar Dota'dan değil Valve'dan akıyor. Riot Türkiye'deki neredeyse her ilde ve ilçede turnuvalar düzenliyor ve benim gibi daha fazla oyuncuyu e-spora katıyor. Türkiye sunucusu bile olmayan Dota'nın adını ağzına alma :)
5 yıl önce
ne kadar bagensenizde beğenmesenizde dünyanın %1 bu oyunu oynuyor az deil
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
%1den daha fazlası oynuyor. Aktif oyuncu sayısı 100 milyonun üstünde.
hkncavdar
5 yıl önce
Hepsi bir yana da, e-spor'a yaptığı katkı inanılmaz. 2017'de Çinde bir stadyum dolusu insanın final maçı izlemesi, her sene turnuva için düzenlenen birbirinden güzel şarkılar... futboldan alamadığım keyfi e-spordan alıyorum.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER