Lozan'ın Gizli Maddeleri Olduğu İddiasını İlk Kez Kim Ortaya Atmıştı? Hayır, Kahvehanedeki Biri Değil!

19
3
1
1
1
24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması, yüzüncü yılını tamamlarken teorileri de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin senelerdir konuştuğu, 2023’te son bulacağı iddia edilen antlaşmanın gizli maddeleri olduğu hep konuşulan bir şeydi. Peki bu kadar insan nereden böyle bir kanıya vardı?

"Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı sırada imzalanan son antlaşma Lozan’ın bir son kullanma tarihi ve gizli maddeleri var mıydı?" sorusuna “evet” cevabı verenlerin sayısının çok fazla olduğunu bilmekteyiz. Ama işin aslı hiç de öyle değil!

Peki bu sahte bilgi ilk kimin tarafından ortaya atılmıştı?

Takvimleri geriye alalım: Antlaşma, 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanmıştı.

lozan

Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile Yunanistan, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Romanya, Bulgaristan, Belçika, Portekiz ve Yugoslavya temsilcileri tarafından imzalanan antlaşma, iddialara göre 2023’te son bulacaktı. Ama Lozan Antlaşması’nın metnine ve usulüne bakıldığında aslında antlaşmanın bir ömrü olmadığını görüyoruz. Nasıl oluyor bu?

Antlaşmanın İngilizce ve Türkçe metinleri incelendiğinde son geçerlilik süresi gibi bir ibare yer almıyor. Antlaşmanın son maddesi, “İmzalanan ve onaylanan belgelerin aslı Fransa Cumhuriyeti Hükümeti’nin arşivinde saklanacak ve onaylı birer örneği taraflara verilecektir” şeklindedir. Onaylı örneğinin diğer ülkelerde de bulunan bir anlaşmanın daha sonra gizli maddeler içermesi oldukça garip bir durum olmalı.

Lozan’da gizli maddeler olduğu iddialarını biz ilk olarak nerede duyduk?

lozan

Aslında bu mesele çok eski değil. Lozan’ın “zafer değil, hezimet” olduğu kanaatini kitlelere yayan kişi Kadir Mısıroğlu’dur. Ki çoğu insan da bu meselelere onun kanaatiyle bakmıştır. Ama bu konunun ortaya çıkışı Mısıroğlu ile değil, Necip Fazıl Kısakürek’in yazı ve demeçleriyle başlıyor.

lozan gizli maddeleri

Ortaya çıkarılan fikre göre anlaşmanın gizli maddeleri, Türkiye’yi her türlü zarara uğratıyordu. Necip Fazıl’ın bu konuyla ilgili iki yazısı 1949’un sonlarında ve 1950’lerin ortasında Büyük Doğu dergisinde yayımlanır. Bu yazılarında, Milli Mücadele’de elde edilen zaferin İtilaf Devletleri'nin, Türkiye’nin bağımsızlığını bu kadar kolay bir şekilde tanıması için yeterli olmadığı; başarının ardında başka şeyler olduğu anlatılıyordu.

Peki bu başka şeyler neydi?

lozan barış metni

Necip Fazıl’a göre bunun cevabı “dinin öldürülmesi” idi. Lozan’ın ilk aşamasında taraflar arasında uzlaşma olmamışken bir Yahudi din adamı Haim Naum devreye girmiş. ABD ve İngiltere’de Türkiye’nin bağımsızlığı için görüşmeler gerçekleştirirken söylenene göre İngiliz heyetinin başındaki George Curzon’u da ikna etmiş.

Necip Fazıl, bu konuyla ilgili bir belge göstermiyor ama Naum’un arabuluculuk yapmadan önce İstanbul’daki önemli Yahudi isimlerle bir görüşme gerçekleştirdiğini söylüyor. George Curzon, bu duruma nasıl ikna olmuştu?

İfadelere göre Naum, Curzon’a Türkiye’nin bağımsızlığını tanımanın karşılığında İslamiyet’e arka döndürtmenin mümkün olacağını ifade etmiş.

Lozan Antlaşması'nın Osmanlı Türkçesi hali.

Yahudi din adamının İsmet İnönü’yü bu konuya nasıl ikna ettiğiyle ilgili Necip Fazıl pek detaya girmez. Sözlerinde bunlar haricinde “Lozan’ın gizli maddeleri” olduğunu söylediğini alenen görmüyoruz; gizli yapılan görüşmeler neticesinde verilen sözlü taahhütleri anlatışından bunu anlıyoruz. Fakat bu iddia da iştahla benimsenmiş olacak ki bugünlere kadar geldi.

Bir de bu duruma politik çerçeveden bakalım.

lozan metni

Diplomaside elbette gizli anlaşmaların yapıldığı görülen bir şeydir. Fakat kamuoyuna sunulan ve bilinen bir antlaşmaya sonradan gizli madde eklemek pek olası bir şey değildir. Sadece anlaşmanın taraflarının bilebildiği bu gizli maddeler eğer varsa bile, ülke temsilcilerinin ölümüyle birlikte tabiri caizse sırra kadem basmış olmalıdır.

Ve unutulan bir şey var ki, barış antlaşmalarının geçerlilik süresi bir sonraki savaşa kadardır. Lozan Barış Konferansı’nda irdelenen konu ve tartışmaların tutanakları, kamuoyuna açık bir haldedir. Bu tutanaklar, 1924’te tam metin halinde yayımlanmıştır. Komisyonların zabıtname ve raporları, tutanaklar kamuya açık kaynaklarda da yer alıyor. Bu tutanaklar da aslında gizli maddelerin olmadığını gösteren açık belgelerdir.

Senenin başında eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop da konuyla ilgili şu sözlerle açıklamalarda bulunmuştu: 

1 Mayıs 1923

“Lozan Antlaşması ‘100 yıl doldu bitecek’ diyebileceğimiz süreli bir anlaşma değil. Çok taraflı bir anlaşma, birçok ülkenin dahil olduğu bir anlaşma. Bir kere süre meselesi söz konusu değil. Antlaşmada böyle bir şey yok. ‘Gizli madde’ meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, burada onaylanır. Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak? Buna kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek. Gizli bir hüküm olamaz uluslararası anlaşmalarda. Gizli hüküm denilen bir şey varsa; anlaşma değildir, o anlaşma metninden değildir zaten. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan’ın da yok.”

Tarihçi Mustafa Solak’a göre, iddia ettikleri gizli maddelerde nelerden söz ediliyordu?

lozan barış antlaşması

“Gizli maddelere göre madenlerimizi 2023’e kadar çıkaramayacak, boğazlar üzerindeki hakimiyetimizden 25 Nisan 2023’te tamamen vazgeçecek, Fener Patrikhanesi’nin ekümenik olduğunu kabul edecekmişiz. Ayasofya Patrikhane’ye devrolunacakmış. Uygulama imkanı kalmayan Sevr Antlaşması’nın bazı maddeleri de yine 24 Nisan 2023’ten başlamak üzere hayata geçirilecek, öncelik Ermenistan, Lâzistan ve Kürdistan projelerine verilecekmiş. Hatta Lozan Antlaşması 2023’te sona erecekmiş.” 

Görüldüğü gibi gündemimizden düşmeyen Lozan Antlaşması’nın gizli maddeleri olduğu iddiası bir söylentiden öteye gidemiyor.

kahvehane komik

Kamuoyuna açıkça sunulan herhangi bir anlaşmanın gizli madde içereceği söz konusu olmayacağı gibi, bu durumun farkına ülkece ancak 2023 yılı sonlandığında varacağız gibi görünüyor.

19
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
3
1
1
1
Yorumlar(18)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Ne gizli maddesi yahu
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
graphicsas
1 yıl önce
2023 de bitti sayılır gizli maddelerin tarihini biraz daha mı uzatsak napsak.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
gizli maddenin içinde gizli madde çıkmış hocam 100 yıl daha uzamış
1 yıl önce
Keşke yunan galip gelseydi diyen bir kişi vatan haininden başka hiç bir şey değildir. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının canlarıyla, kanlarıyla kazandıkları zaferler 3-5 ne idiğü bilinmez kişiler tarafından karalanamayacak kadar büyüktür.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
isteyen istediğini konuşamaz çünkü cahil halk inanıyor sokak roportajlarını izle hepsi lozanın biteceğine inanıyor çok garip zamanlarda yaşıyoruz.
1 yıl önce
Çok kasıyorsunuz... bu tür konuşan insanlar zaten tamamen dikkat çekmek için felan yapıyor, o istediğini desin.... Tarih kitapları orada, akıllı olan gider okur zaten önemli olan bizi yönetenler veya hayatımızın yönetiminde etkisi olan insanlar böyle davranıyor mu? davranıyorsa devlet bu kişilere dur diyor mu?

Demiyor tabiki.... bu sorun düzeltilmeli öncelikle, yoksa bırak kim ne konuşuyorsa konuşssun.... her konuşanı susturamazsın.
1 yıl önce
Popcorn Kadir, Mehmet Akif Ersoy'a hakaret edecek kadar cahil bir delidir. Böyle bir terbiyesizlik yeryüzünde görülmemiştir. Bir de üstüne Hilafetle alakalı saçma sapan istekleri var. İşte gerekirse Türkiye batsın, hilafet gelsin ya da Hilafet Amerikan'ın eliyle gelecekse gelsin gibi. Bu adama üstad deyip inanan, bunun yolundan gidenler apaçık haindir. Oksijen israfıdır.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Kadir Mısıroğlu'nun, Necip Fazıl hakkında söyledikleri peki hahahaha
Necip Fazıl'ın ise ahlaken bir Müslüman olmadığını ifade eden Mısıroğlu, Necip Fazıl'ın bir dolandırıcı olduğunu belirtmiş, "Yaptıklarını anlatsam lağım patladı zannedersiniz!" beyanatında bulunmuştur.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Necip Fazıl, Türk kadınınına defalarca hakaret etmiş, sentezci bir zibididir. Osman Yüksel Serdengeçti'nin yazılarına bakarsanız karakterini görürsünüz. İslamcı-Cemaatçi arkadaşlar hakikati arıyorlarsa, öncelikle önlerine geleni üstad ilan etmeyecekler. Benim asıl merak ettiğim bu adamlar nasıl popülerleşiyor, millet bunları neden dinliyor? Gereksiz insanları şişiren ve ünlü eden nadir toplumlardan birisiyiz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Kadir popcorncu arkadaşlar, Selahaddin Eyyubi'ye ve Emir Timur'a yaptığı hakaretleri biliyor mu acaba? Kadir Mısıroğlu şişirilmiş bir balondur. Atatürk'ü sevmeyen adamların anılarını kaynak doye gösterecek kadar da ucuzdur. Tarihçilik vasıflarına zerre sahip değildir. Muhafazakar kesimi inek gibi sağdı, öldü gitti. O vefat etmiş Atatürk'e, hakaret ederek ünlü oldu ama ben ona hakaret etmeyeceğim. Ona inananlar lütfen taraflı-tarafsız kaynakları iyice sorgulayarak, araştırarak okusun. Gerçek tarihi o zaman göreceksiniz. Atatürk'ü kim neden sevmiyor, o zaman anlayacaksınız. Sizden ricam tarafsızca ve mantıklıca okumanız ve anlamanız. Saygılar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Kadir Mısıroğlu fani, acınası bir delidir. Fes takınca Osmanlı torunu olunmuyor. Kibirli ve cahil cesaretine sahip. Bütün doğru tarihi o biliyor. Kitaplarına bir tane laf eden yokmuş. Kim bu deli saçması şeyleri ciddiye alır. Madem o kadar hakiki müslüman madem o kadar Osmanlı torunu, neden Almanya'ya gitti. Neden Müslüman topraklarına gitmedi? Madem o kadar cesurdu neden tarihçilerle tartışmaya tıpası yemedi. Kandırabildiklerini etrafına topladı, parasını kazandı. Öldü gitti. Bu kadar yazmama bile değmezdi de neyse. Burada bulunsun.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
kadir mısıroğlu'na üstad diyen arkadaşlar, neden İngiltere'ye iltica ettiğini de açıklayabilir mi? Shakespeare , Şeyh Pir diyen bir adam. Kaynaksız konuşmuyormuş. Ben tarih bölümü öğrencisiyim, videolarını ve söylemlerini defalarca izledim. Kaynak dediği zırvaların tamamına yakını Atatürk'ü sevmeyen adamların anılarından oluşmaktadır. Ayrıca Atatürk'e atılan iftiralara dikkatli bakarlarsa iftiraların bile birbiriyle çeliştiğini görürler. Her önünüze geleni üstad ilan ederseniz vay sizin halinize.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Maymuna fes giydirmişler, Kendini alim sanıp her kesi kâfir ilan etmiş!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER