Teknoloji devi Apple, bugün düzenlediği basın toplantısıyla birlikte yeni nesil MacBook Pro modelini duyurdu.
Yeni nesil MacBook Pro elbette teknik performans açısından önceki modellere göre daha yüksek performans vaat ediyor. Macbook Pro alacağınız kombinasyona göre Intel'in 6.nesil Intel Core i5 veya Intel Core i7 işlemcilerini kullanıyor. MacBook Pro sadece teknik özellik anlamında değil, tasarım ve kullanıcı deneyimini ilgilendiren diğer konularda da oldukça önemli yeniliklere sahip.
Tasarımdaki farklılıklar neler?
Klasik Macbook Pro tasarımının 2015 serisi Macbook'lar ile harmanlanmış hali diyebileceğimiz 2016 serisi Macbook Pro modeli, ilk etapta gümüş ve uzay grisi olmak üzere iki farklı renk seçeneğiyle tüketicilerin karşısına çıkıyor. Macbook Air ve Macbook Pro'lardan alıştığımız arka kısımdaki ışıklı Apple logosu ise kaldırılarak yine standart Macbook cihazlardaki gibi düz bir tasarıma sahip.
Macbook Pro'nun klavyesi de geliştirilmiş. Klavye konusunda daha konforlu ve rahat bir klavye deneyimi sunan Macbook Pro'nun klavyesinin üzerinde ise Touch Bar adı verilen dokunmatik OLED panel bulunuyor.
Taşınabilirlik anlamında da oldukça geliştirilen MacBook Pro, bir önceki MacBook Pro modeline göre çok daha hafif ve erogonomik boyutlarda. Ayrıca 2015 model MacBook Pro'ya göre 2016 model MacBook Pro, %17 daha ince yapıya sahip olduğu halde çok daha güçlü.
Daha güçlü işlemci, daha güçlü ekran kartı
Intel'in yeni Intel Core i5 ya da Intel Core i7 işlemcilerinden gücünü alan 2016 model Macbook Pro özellikle ekran kartı tarafında önemli bir yenilik içeriyor. Eskiye göre çok daha güçlü harici ekran kartı olan Macbook Pro'da Polaris mimarisine sahip 14 nanometre teknolojisiyle üretilen AMD Raedon Pro ekran kartını kullanılıyor. Böylelikle hem oyun hem de grafik tasarım ve modelleme konularında Apple Macbook Pro, önceki Macbook Pro'lara göre çok daha iyi bir tercih olacak. Ayrıca giriş seviyesi olan MacBook Pro modelinde harici ekran kartı yerine Intel HD Graphics ailesinden bir ekran kartının kullanıldığını da ekleyelim.
Artık klavyenin üzerinde dokunmatik bir panel var: Touch Bar
Microsoft'un Windows 10 ile birlikte dokunmatik ekrana sahip bilgisayarlarıstandart haline getirmesine rağmen iddialara göre macOS işletim sisteminin dokunmatik kullanıma elverişli olmadığı için Apple bu konudan uzak duruyor ancak bir şekilde dokunmatik ekranları kullanarak bilgisayaların yönetimini kolaylaştırmak isteyen Apple, MacBook Pro kullanıcılarının dokunmatik fonksiyonlarla bilgisayarını yönetebilmesi için yeni nesil MacBook Pro'da klavyenin üst kısmında bir şerit şeklinde Touch Bar olarak adlandırdığı dokunmatik OLED ekrana sahip panele yer vermiş.
Çeşitli ayarlamaların yapılabileceği, uygulamaların yönetilebileceği ve bilgilerin görüntülenebileceği bu Touch Bar, harici bir ekran olmasına rağmen güç tüketimi anlamında cihazların şarj ömrüne pek fazla etki etmeyecek. Yeni nesil MacBook Pro'nun giriş modelinde ise Touch Bar ve parmak izi okuyucu yer almayacak.
Parmak izi okuyucu eklendi
Akıllı telefonlarda uzun süredir hayatımızda olan parmak izi okuma teknolojisi daha önce bazı bilgisayarlarda karşımıza çıksa da çok işlevsel kullanılamamıştı. Şimdi ise Apple, parmak izi okuyucusunu MacBook Pro'ya taşırken diğer üreticilere göre daha işlevsel bir parmak izi okuyucu deneyimi hedefliyor. MacBook Pro'nun Touch Bar adı verilen ekranının hemen sağ tarafında bulunan parmak izi okuyucusu sayesinde yeni nesil MacBook Pro kullanıcıları hem şifreye ihtiyaç duymadan bilgisayarlarını açabilecek hem de Appel Pay gibi parmak izi okuyucuyla kullanılan çeşitli servislerden yararlanacak.
Alışılmış USB girişlerine elveda
Yeni nesil MacBook Pro'da dört adet USB-C girişi bulunuyor.Thunderbolt 3 ile çalışan bu girişler sayesinde oldukça hızlı dosya transferi yapılabiliyor ve her girişten cihaz şarj edilebiliyor. Yenilikçi girişlerin yanı sıra alışılagelmiş USB-A girişleri artık MacBook Pro'da kullanılmıyor. Açıkçası bu durum iş açısından bazı kullanıcılara ciddi zorluklar yaşatacak olsa da eski nesil USB teknolojisinin unutulması için Apple'dan böyle bir adım bekleniyordu.
Ancak elbette elinde HDMI, alışılmış USB-A girişi ve SD kart okuyucu gibi girişlerin MacBook Pro'da olmaması birçok kişinin işini de zorlaştıracak ve bu bağlantıları kullanmak isteyen kişiler harici dönüştürücüye ihtiyaç duyacak.
Türkiye fiyatı ne kadar?
Dokunmatik paneli olmayan giriş seviyesi yeni nesil Macbook Pro ülkemizde 5309TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. 17 inçlik tepe MacBook Pro modelinin ise Türkiye satış fiyatı 11090TL olarak belirlenmiş durumda. Yeni nesil MacBook Pro'ların fiyat listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.