Büyük bir çoğunluğumuz için saatin olmadığı bir ortamda zaman algısı, Güneş’in doğumu ve batımı ile varlığını sürdürüyor. Peki, Güneş’i de ortadan kaldırarak zamanı hiçbir şekilde tahmin edemeyeceğiniz bir ortama atılsanız ne hissederdiniz?
Aslında bu sorunun cevabı için Mayıs 2021’de 40 günlük bir deney yapılmıştı. 15 katılımcı, 40 gün boyunca mağarada saatsiz ve gün ışığı olmadan yaşamıştı. Bugün ise 40 günden neredeyse 12 kattan daha uzun süreyi bu deneye ayıran bir kadınla karşınızdayız.
Flamini’nin 500 gün sonra mağaradan çıkışı
İspanyol atlet Beatriz Flamini, tam 500 gün boyunca kendi başına bir mağarada kaldı. İzolasyonun en uç noktasının bir insana nasıl hissettirdiğini göstermek için deneyimlerini not aldı. Ortaya çıkan sonuçlar, insanın zaman algısı için şaşırtıcı detaylara yer verdi.
En büyük detay ise aslında henüz mağaradan ilk çıkışında kendisini gösterdi. 12 Eylül’de mağaradan çıkan Flamini, bulunduğu yerden erken çıkarıldığını düşündü. Gazetecilere deneyimlerini anlatan Flamini, mağarada sadece 160-170 gün kadar kaldığını sandığını paylaştı. Fakat 500 günün tamamını doldurmuştu.
Zaman algısını tamamen yitirdi. Peki neden?
Flamini, mağarada kaldığı süre boyunca kendi yaşamını kendi elleriyle sürdürdü. İstediği şeyi istediği zaman yedi, istediği zaman uyudu, istediği zaman resim çizdi… Peki, zaman algısını nasıl yitirdi?
Zamanın ilerleyişini hissederken rol oynayan etmenler yalnızca Güneş’in doğumu ve batımıyla sınırlı değil. Hissettiğimiz duygular ve etrafımızdaki değişiklikler de zaman algımıza büyük ölçüde destek oluyor.
Ayrıca yaşadığınız anılar ve bu anıların ne kadar süreyi kapsadığı da kendi biyolojinizde bir zaman algısı oluşması için temelleri atıyor. Bir olayın ‘x’ süre boyunca süreceğini biliyor, etrafımızdaki her bir etmenle bu sürenin tutarlılığını devamlı değiştirebiliyoruz.
Hiçbir insanla konuşmadığınız, istediğiniz her şeyi istediğiniz an yaptığınız, gündemi takip etmediğiniz, ‘bugün şunu yapacağım’ demediğiniz bir ortamda kalırsanız, beyniniz artık zaman kavramını unutmaya başlıyor.
Peki Flamini bu deneyi neden yaptı?
50 yaşındaki Flamini, insan zihninin ve vücudunun aşırı yalnızlıkla nasıl başa çıktığı hakkında daha fazla şey öğrenmek ve bilim dünyasına katkıda bulunmak istedi. Elbette bu deneyini tek başına da gerçekleştirmedi.
Flamini, deney boyunca Almaria, Granada ve Murcia Üniversitelerinden bilim insanları tarafından takip edildi. Ara sıra kendisiyle iletişim kuruldu. Flamini'nin notları henüz paylaşılmadı.