Mark Zuckerberg'in Binlerce Çalışanını Kovduktan Sonra Kalanlara Gönderdiği ‘Mektup’ Ortaya Çıktı

7
4
4
2
0
Meta; 2022’nin son aylarında ve 2023’te binlerce çalışanını işten çıkardı. Sızdırılan soru cevap yazışmalarına göre Zuckerberg’in hâlâ şirkette çalışanları telkin etmek için verdiği yanıtlar ortaya çıktı.

Ekim 2021’da adını Meta olarak değiştirilen Facebook; o gün bugündür, sıradan bir sosyal medya şirketi olmaktan çıkıp Mark Zuckerberg’in metaverse hayallerinin peşinde koşuyor. Ancak pandemi sırasında yaşanan kontrolsüz büyümeler, her teknoloji şirketinde olduğu gibi Meta’yı da olumsuz etkiledi, bunun dışında şirketin metaverse ısrarı ve itibar kayıpları zararın etkilerini artırdı. 

Sonuç olarak sektörde en fazla insanı işten çıkaran şirketlerin başında geliyor Meta. Bugüne kadar toplamda 21.000 çalışan, yaşanan küçülme sebebi ile işten çıkarıldı. İşten çıkarılanlar tarafından yapılan açıklamalar, Meta’nın uğruna adını değiştirdiği metaverse evreni Horizon Worlds’e çalışanların bile çok inanmadığını göstermişti. Ancak bu kez sızıntılar, işten çıkarılanlar tarafından değil, hâlâ çalışmaya devam edenler tarafından yapıldı. 

Kemer sıkma politikaları kapsamında 21.000 kişiyi işten çıkaran Zuckerberg: Artık farklı bir dünyadayız, bu kararları ben aldım

Zuckerberg, 11.000 kişinin işten çıkarıldığını canlı yayında açıklardan. Nisan 2022, @CNBC

20 Nisan 2023 Perşembe sabahı çalışanların sorularını yanıtlamak üzere bir oturum düzenleyen Mark Zuckerberg Artık farklı bir dünyadayız ve bazı değişikliker yapmam gerekiyordu ama bu kararları ben aldım.” dedi. Zuckerberg’in bu açıklamasından bir gün önce de Meta, 4.000 çalışanı daha işten çıkarmıştı. Dolayısı ile mevcut çalışanların önceki işten çıkarmalar sebebiyle yaşadıkları gerginlik tavan yapmıştı. 

Diğer taraftan Zuckerberg, yıl başında 2023’ün “efektif bir yıl” olacağını dile getiriyordu. Çalışanların yaşadıkları ve öfke ve hayal kırıklıklarını anladığını dile getiren Zuckerberg, kemer sıkma politikalarıyla ilgili şu sözleri sarf etti:

“İnsanlar yaşananların kimin hatası olduğunu öğrenmek istiyor, suçlanacak şeyler ya da hatalar arıyorlar. Ancak bir noktada ‘sürekli büyüme sürecinde’ olamayacağınız aşikar, bu doğal bir durum. Hızlı büyüme sürecinde olmadığınız o noktada stratejilerinizi değiştirmek istersiniz. Geçen yıl bir uyarı sinyaliydi ve büyümemiz önemli ölçüde yavaştı - büyümemizin yıllık bazda negatif olduğu ilk yıldı. İleride daha normal bir oranda büyüyeceğiz."

Zuckerberg’in açıklamalarına bakılırsa yaşanan küçülme, bel sıkma politikaları ve işten çıkarmalar hiç de beklenmedik şekilde gerçekleşti. Ancak bu beklenmedik durumun doğal olduğunu da dile getirip çalışanlarından anlayış beklemesi de doğal. 

Meta, işten çıkarılan her çalışana 4 aylık maaş ve çıkarılana dek çalıştıkları her yıl başına 2 haftalık ücret ödemesi gerçekleştiriyor. Ayrıca pek çok teknoloji devi, işten çıkarılan insanların sigorta ödemelerini 3 ila 6 aylık süreler boyunca yapmaya devam ediyor.

7
4
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
7
4
4
2
0