Neo Rolünde Oynaması İçin Teklif Götürülen Oyuncuları Duyunca 'Vay be!' Diyeceksiniz: Matrix Serisi Hakkında Az Bilinenler

13
6
3
0
0
Gelmiş geçmiş en iyi aksiyon filmlerinden bir tanesi olan Matrix serisi hakkında daha önce duymadığınız, set önü ve arkasından bilgileri sizler için bir araya getirdik. Neo rolünün Reeves'den önce kimlere teklif edildiğini, set sırasında yaşanan zorlukları ve daha çok fazlasını öğrenmek için usulca aşağı kaydırın.

Geçmiş yılların en kaliteli aksiyon filmlerinden bir tanesi olan ve günümüzde bile hala üzerine mizah yapılabilen Matrix serisi, arkasında oldukça ilginç detaylar barındırıyor. Matrix, gişede 467.2 milyon dolar gibi bir seviyeye ulaşarak ciddi bir rekor kırmıştı. Bununla birlikte Matrix Reloaded 741,8 milyon dolar gişe, Revolutions 427,3 milyon dolar gişe ve Ressurections ise 157.3 milyon dolar gişe yapmıştı.

Matrix serisi çekilirken arka planda neler oldu, seride fark etmediğiniz detaylar olmak üzere birçok bilgiyi bir araya getirdik. Matrix izlesenizde, izlemesenizde aklınıza direkt olarak kurşundan sıyrılma sahnesi gelecektir. Bu sahne, Matrix’in belki de en çok bilinen sahnelerinin başında geliyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, Matrix serisi hakkında enteresan bilgiler listemize geçelim.

Mattrix serisi hakkında az bilinen bilgiler:

  • Matrix fikri çok önceden vardı
  • The Matrix’te Will Smith olabilirdi
  • Val Kilmer’e birkaç rol teklifi ile gidildi
  • The Matrix’te oynamak için felsefe bilginizin olması gerekir
  • Müthiş dövüş sahnelerinin arkasında ne var
  • Mekanlardan bir tanesi tanıdık gelebilir
  • 63 milyon dolar harcandı
  • Dört Oscar ödülü
  • Zorlu çekim süreci
  • Devam filmleri hızlı geldi
  • Reeves için bu kadar aksiyon fazla geldi

Matrix fikri çok önceden vardı

matrix

The Matrix projesinin ilk adımları, 1995 yılında çekilen bir yapım ile başladı. Başrollerinde Sylvester Stallone ve Antonio Banderas gibi oyuncuların bulunduğu Assassins filminden önce, Wachowski’ler tarafından senaryo hazırlandı. 1994 yılında ise bu senaryo Warner Bros’a bir proje ile birlikte satıldı. İlk olarak Bound çekildi ve daha sonrasında ise yapılan gişe sayesinde The Matrix filmi çekilebildi.

The Matrix’te Will Smith olabilirdi

Will Smith

Will Smith, Neo karakteri için bir teklif almıştı. Smith, o dönemlerde oldukça popüler bir film yıldızıydı. Peş peşe projeler ortaya çıkarıyor, izleyiciler tarafından favori oyuncu olmayı başarıyordu. The Matrix’te bulunan Neo için ona teklif gittiğinde, aklında bazı şüpheler bulunuyordu. Özel efektlerin senaryodaki gibi ortaya çıkacağından emin olamadığı için teklifi reddetti. Daha sonrasında ise Vahşi Batı projesini yaptı.

Will Smith’ten sonra bazı isimlerde masaya yatırdı. Smith sonrasında Johnny Depp’i istemişti. Daha sonrasında ise Keanu Reeves rolü kabul etti ve o canlandırdı.

Val Kilmer’e birkaç rol teklifi ile gidildi

Val Kilmer

Neo rolü için teklif gidenlerden birisi de Val Kilmer olmuştu. Hatta, yalnızca Neo rolü için değil birden fazla rol için Val Kilmer’e teklif gönderilmişti. Neo ile birlikte, Morpheus karakteri içinde yine Val Kilmer düşünülüyordu. Daha sonra elbette bu rol için Laurence Fishburne ile anlaşma sağlandı.

The Matrix’te oynamak için felsefe bilginizin olması gerekir

the matrix

Evet, oldukça garip durduğunun farkındayız. Ama The Matrix oyuncu kadrosuna dahil olmak istiyorsanız, biraz olsun felsefe bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Özellikle filozof Jean Baudrillard’ın “Simulacra and Simulation” kitabını, ekipteki herkes tarafından okunması gerekiyordu.

Müthiş dövüş sahnelerinin arkasında ne var

dövüş sahneleri

The Matrix, müthiş dövüş sahneleri ile biliniyor. Oldukça iddialı dövüş sahneleri için özel bir yönetmen bulunuyordu. Hong Kong’a ait özel dövüş teknikleri de içerisinde bulunmak üzere, kablolu dövüş sahneleri için ünlü yönetmen Yuen Woo-ping ile çalışıldı. Yani o müthiş dövüş ve aksiyon sahnelerinin arkasında Yuen Woo-ping bulunuyordu.

Mekanlardan bir tanesi tanıdık gelebilir

matrix helikopter sahnesi

Trinity, Ajan Brown’dan çıkarken bir çatıya çıkıyordu. Bu çatıyı “Daha önce gördüm mü ya?” diye düşünüyorsanız, yanılmıyorsunuz. Çünkü bu çatı, daha önce Karanlık Şehir filminde de kullanılmıştı. Aynı set, Karanlık Şehir’den sonra tekrardan The Matrix’e uyarlandı.

63 milyon dolar harcandı

matrix sahne

Yukarıda daha önce Bound’u çektiklerini ve ondan elde edilen gelir ile Matrix’in çekildiğini söylemiştik. Ama elbette, Bound’dan elde edilen gelirlerle bu film çekilemezdi. Bound’dan elde edilen gelir ile birlikte 63 milyon doları bir araya getirebilmek oldukça büyük bir başarı diyebiliriz. Film, 465 milyon dolar gişe yaparak bunu çoktan ödedi bile. İlk çıktığında, ABD’de en yüksek hasılat yapan beşinci film olmayı başardı.

Dört Oscar ödülü

neo

Matrix, teknik tarafında oldukça başarılı bir film. Bu nedenle en iyi ses, en iyi ses kurgusu, en iyi ses ve en iyi görsel efekt dallarından Oscar adaylığı bulunuyordu. Elbette, adaylığı bulunan dört ödülü de başarıyla kazandı. Teknik tarafı oldukça beğenilen film, akademi tarafından oldukça beğenilmişti.

Zorlu çekim süreci

matrix mermiler

The Matrix, oldukça zorlu bir set sürecinin sonucunda ortaya çıktı. Matrix, bilindiği gibi Sidney’de çekilmişti. Ama Sidney’de film çekmenin bazı bedelleri vardı. Örneğin, sınırlı hava sahasında helikopter sahnesi çekilmeye çalışıldığı için bir süre çekimler durduruldu. Sonrasında bir takım yasal süreçler sonrasında filmin çekimine devam edildi. Sonra sahnenin çekildiği alan, çoğu Amerikan filmlerinin helikopter sahneleri için kullanılmaya başlandı.

Devam filmleri hızlı geldi

matrix ressurrection

İlk filmden elde edilen gelirler sonrasında devam serisi çok mantıklı bir girişim oldu. The Matrix, vizyona girdikten sonra oldukça fazla ilgi gördü ve bunu yaptığı gişe hasılatı ile kanıtladı. Daha sonrasında hızlıac Reloaded ve Revolutions filmleri geldi. İlk Matrix, bu filmlere bir ilham olmakla birlikte iki devam filmi de peş peşe geldi. Onlar da gişe tarafında oldukça başarılı hasılatlar ortaya çıkarabildiler.

Reeves için bu kadar aksiyon fazla geldi

matrix neo

Keanu Reeves daha önce aksiyon filmlerinde yer alıyordu. Ama daha önce rol aldığı filmler, Matrix kadar aksiyon odaklı ve güçlü tekniklere sahip değildi. O nedenle çekimler ilk başladığında biraz soğuk kaldı. Daha önce de bir popülerliğe sahip olmasıyla birlikte, The Matrix ile popülerliğini daha da arttırmayı başardı.

Sizler için matrix serisi hakkında ilginç bilgileri bir araya derledik. Matrix, döneminin en iyi filmi olmakla birlikte, günümüzde hala kalbimizin bir yerlerinde duruyor. Elbette, günümüze kadar dünya genelinde oldukça başarılı aksiyon yapımları ortaya çıkarıldı. Ama Matrix, o yıllarda açık ara farkla en iyisiydi. Günümüz teknolojisi olmamasına rağmen, oldukça başarılı bir prodüksiyon ve teknik detaylara sahipti. Sizler Matrix hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

13
6
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
6
3
0
0