McDonald's ve Burger King Ambalajlarının Sağlığa Zararlı 'Kalıcı Kimyasallar' İçerdiği Tespit Edildi

99
22
6
5
3
Çevre koruma örgütlerinin geçtiğimiz perşembe günü yayınladığı bir çalışmada McDonald's ve Burger King de dahil olmak üzere birçok fast food zinciri restoranının gıda ambalajlarının, sağlığa zararlı olan ve 'kalıcı kimyasallar' olarak da bilinen PFAS içerdiği tespit edildi.

Kâr amacı gütmeyen çevre koruma örgütleri Ecology Center, Mind the Store ve Toxic-Free Future, geçtiğimiz perşembe günü, 38 farklı gıda ambalajının 'kalıcı kimyasal' olarak da bilinen sağlığa zararlı PFAS (Per- ve polyfluoroalkil bileşikler) içerip içermediği test edilen bir çalışma yayınladı. Yapılan çalışma sonunda test edilen numunelerin yaklaşık yarısının PFAS içerdiği tespit edildi.

Per- ve polyfluoroalkil bileşiklerin kısaltması olan PFAS; tiroid hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kısırlık, kanser, karaciğer hasarı ve gelişimsel sorunlara neden olabilen insan yapımı bir tür kimyasal grubu olarak biliniyor. Çoğu insan, kontamine olmuş yiyecek veya içecek tüketerek PFAS'a maruz kalır. Bu noktada Amerikalıların %99'unun kan dolaşımında PFAS bileşikleri bulunduğu tahmin ediliyor.

Big Mac ve Whopper ambalajlarının PFAS içerdiği tespit edildi:

Çalışmaya geri dönecek olursak perşembe günü yayınlanan çalışmada Burger King ve McDonald's gibi dünyanın dört bir yanında hizmet veren birçok fast-food zincirinin ambalajlarının PFAS içerdiği tespit edildi. Toxic-Free Future ve Mind the Store, bu kimyasalların ambalajları yağa ve suya karşı daha dayanıklı hâle getirdiği için paketlerde kullanıldığını söylüyor.

Çevreci örgütler, ABD'de 3 eyaletten ve 6 fast-food zinciri restoranından alınan 38 farklı gıda ambalajı üzerinde yapılan testlerin, Şubat 2020'de bağımsız bir laboratuvar tarafından yürütüldüğünü belirtiyor. Örnekler arasında McDonald's restoranlarının ünlü burgeri Big Mac ve Burger King'den Whopper'ın ambalajları da yer alıyor.

Yayınlanan çalışmanın ardından konuşan bir Burger King temsilcisi, içerik politikalarını yakın bir zamanda PFAS'ın kaldırılmasını da içerecek şekilde genişleteceklerini söyledi. Müşterilerin güvenliği ve refahının şirket önceliği olduğunu belirten McDonald's da aynı şekilde konu hakkında harekete geçtiklerini belirtti.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/mcdonalds-burger-king-packaging-contains-pfas-report-2020-8
99
22
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
99
22
6
5
3