Yanlış duymadınız. Bildiğimiz altın folyo ve bunun sandığınızdan çok daha büyük etkisi var.
Gelin şimdi, tüm zamanların en güçlü süper otomobillerinden biri olarak bilinen McLaren F1’de neden altın kullanıldığını anlatalım.
Lüks değil, tamamen fonksiyonel
McLaren F1 tasarım ekibi, dünyanın en hızlı otomobilini üretmeyi hedefliyordu. Amaç sadece hız değildi. Verimlilik, dayanıklılık ve güç önemliydi. Bu doğrultuda da motor bölümünü tasarlarken en büyük sorun, yüksek hızlarda ve güçlü performans sırasında motorun ısınmasıydı.
İşte bu noktada devreye altın folyo kaplama girdi. Egzoz gazı sıcaklıklarının 1.000 °C'nin üzerinde çıktığı bu durumda, çevredeki bileşenlerin ısınmadan korunması için kalkan gerekiyordu ve altın eklendi.
Isıyı en iyi şekilde yansıtma özelliği sayesinde motor parçalarının aşırı ısınması önlendi. Böylelikle hem diğer parçalar zarar görmedi hem de aracın performansı düşmedi. Altın hamlesi ile de aracın güvenirliği ve uzun ömürlü performansı sağlanmış oldu.
Sadece gösteriş değildi.
Altın kaplama deyince birçok kişi bunun estetik bir tercih olduğunu düşünebilir ama ısıya olan etkisinin yanı sıra altının bir diğer özelliği ise oldukça hafif olmasıydı. Bu sayede araca ekstra bir yük binmemiş oldu ve ısı dağılımı konusunda motorun performansı arttırıldı.
McLaren F1'in başarısının sırrı ayrıntılara verilen değerden geçiyor.
McLaren F1, şüphesiz ki her açıdan kusursuz bir tasarımın ürünü. Saatte 386 km hıza ulaşabilen bu efsane otomobilin böylesine ikonik bir hâle gelmesinde, detaylara gösterilen titizlik de önemli rol oynuyor.
Mühendisler, aracın maksimum verimle çalışabilmesi için birçok etkili dokunuş yaptı ama altın kaplama bu dokunuşlardan en dikkat çekeni oldu.
McLaren F1'in motoruna baktığınızda artık sadece parlak bir kaplamadan ibaret olmadığını, aslında bir mühendislik zekâsının simgesi olduğunu da görebilirsiniz.
Bunları da inceleyebilirsiniz: