Facebook, 'Gazetecilik Yasası' İçin ABD Hükûmetini Tehdit Etti: "Tüm Haberleri Kaldırırız"

7
3
1
0
0
Meta, ABD'nin onaylamak üzere olduğu yeni gazetecilik yasası hakkında açık açık tehditte bulundu. Şirket, yasa kabul edilirse haberleri Facebook'tan tamamen kaldıracağını açıkladı.

ABD, özellikle Meta’yı yakından ilgilendiren yeni bir yasayı onaylamaya hazırlanıyor. “Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası” adlı yasa, temelde gazetelerin ve diğer haber kuruluşlarının çevrimiçi reklam gelirinden ‘daha büyük bir pay’ almasını sağlamayı öngörüyor.

Fakat yeni yasa, görünüşe göre Meta tarafından pek de olumlu karşılanmadı. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi, yasanın kabul edilmesine karşı doğrudan ABD hükûmetine yönelik bir tehdit paylaştı.

"Yasa geçerse haberleri tamamen kaldırırız"

facebook

Facebook Politika İletişim Direktörü Andy Stone, şirketin yasa hakkındaki açıklamasını şu şekilde sundu:

“Kongre, ulusal güvenlik mevzuatının bir parçası olarak kötü düşünülmüş bir gazetecilik yasa tasarısını kabul ederse, artan trafik ve abonelikler yoluyla haber kaynaklarına sağladığımız herhangi bir değeri haksız yere göz ardı eden hükûmetin zorunlu kıldığı müzakerelere boyun eğmek yerine, haberleri platformumuzdan tamamen kaldırmayı düşünmek zorunda kalacağız.”

Bununla birlikte Meta, söz konusu yasa çalışmasını hükûmetin ‘kartel benzeri oluşum’ yaratmaya çalışmasına benzetti. Bunula birlikte şirket, hiçbir şirketin kullanıcıların görmek istemediği bir içerik için ödeme yapmaya zorunlu kılınamayacağını vurguladı.

İyi de bu yasa tasarısı neden bu kadar ses getirdi?

Günümüzde yayıncılar, içeriklerinden gelir elde etmek için sadece tekil olarak Google ve Meta gibi şirketlerle pazarlık yapıyorlar. Fakat yeni yasa, yayıncıların bir araya gelerek toplu bir şekilde şirketlere baskı kurmasının önünü açıyor.

Yayıncılar ise son yıllarda reklam gelirleri konusunda platformlardan şikâyetçi oluyor. Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu’nun verilerine göre yayıncıların reklam gelirleri, 2002 ila 2020 yılları arasında %52 oranında kayba uğradı.

Tabii bu gelir kaybı, en çok yerel ve küçük çaplı yayın kuruluşlarını etkiledi. Günümüzde pek çok yerel/küçük yayıncı, gelir elde edemediğinden batmanın eşiğinde yayın yapıyor. Dolayısıyla bu yayıncılar, gelir elde etmek için yasanın geçmesini istiyor.

Kaynak : https://www.reuters.com/technology/facebook-owner-meta-remove-news-its-platform-if-congress-passes-media-bill-2022-12-05/
7
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
3
1
0
0
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
5 yıl önce
Seo ayarları başarılı yapıldığı müddetçe, google vs arama motorlarında üst sıralara taşır indekslenmesi sebebiyle gerek sitemapin vs vs.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Çok basit yöntemleri var aslında.. Bol füzeli ana ekran ve bol füzeli tanıtım reklam vs çalışan özetle.. Az biraz da sıcak konuşsun işlem tamam :) Kanıt istersen bak twich yutub vs ye :) Google çalışanı ya da Steve Jobs olmaya gerek yok bu iş için :)
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
ya da basitçe başkalarının ürettiği şeyleri özet geçip yayınladığınız bir haber sitesi oluşturabilirsiniz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Bazı kalitesiz siteler, açılır pencere ile farklı sitelere tıklanma kasıyor. Sol altta küçük bir pencere ile açılıyor. Ublock origin ya da Nano adblocker uzantısının, o siteler içinde açılır pencere engelleme ayarını açmanızı tavsiye ederim. Bu çakal sisteme prim vermeden, güzelce sitenizi geliştirin. Gelişmiyorsa, gelişmiş siteye içerik üreticisi için destek çıkın. - En basit örnek çok oyunculu oyun sektöründe, çok iyi olmasına rağmen, oyuncu yetersizliğinden tutmayan bir sürü oyun var. Bu siteler için de geçerli, insanların zamanı kıymetli birden fazla siteye vakit ayıramıyorlar.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .