Meta, WhatsApp’a ChatGPT Rakibi Botlar Getirecek Teknolojisini Duyurdu: LLaMA

5
1
0
0
0
Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta, dil modeli LLaMA'yı duyurdu. Model, ChatGPT rakibi sohbet botlarının önünü açabilir.

Özellikle OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT ile birlikte son zamanlarda teknoloji firmaları arasında bir konuşma amaçlı yapay zeka botu geliştirme yarışı başladı. Bu yapay zeka botlarını besleyen yeni bir dil modeli ise Meta'dan geldi.

Şimdi de Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta da bu furyaya katılıyor. Meta, LLaMA isminde yeni bir dil modeli geliştirdiğini duyurdu.

LLaMA, diğerlerinin aksine daha çok araştırma yapmak için kullanılacak:

LLaMA (Large Language Model Meta AI), OpenAI'ın ChatGPT'sini oluşturan dil modelinin aksine herkesin kullanımına açık olmayacak. Dil modeli, yalnızca bilim dünyasına emanet edilecek.

Meta'nın bilim dünyasını hedeflemesinin nedeni ise, bugün ChatGPT'te de karşılaştığımız cinsiyetçi yanıtların verilmesi gibi sorunların önüne geçmek olacak. Yapay zekâ alanında faaliyet gösteren bilim insanları, dil modellerinin nasıl çalıştığını daha kapsamlı bir şekilde anlayabilecek, daha güvenli dil modelleri geliştirmenin önünü açabilecek.

Meta'nın bu modeli herkesin kullanıma açmamasının temel nedeni de aslında verilen kötü niyetli yanıtların kullanımının önüne geçmek. Şirket, kullanımda dürüstlüğü korumak ve kötüye kullanımı engelemek için sadece akademik çalışmalara izin verecek.

Meta, LLaMA'yı tek bir versiyon olarak da kullanıma sunmayacak. Dil modelinin 7, 33 ve 65 milyar parametreye sahip farklı versiyonları tercih edilebilecek.

Peki LLaMA nasıl çalışıyor?

Paylaşılan açıklamaya göre LLaMA, tıpkı diğer büyük çaplı dil modelleri gibi bir dizi kelimeyi girdi olarak alıyor, metin oluşturmak için bir sonraki kelimeyi tahmin ediyor. Dil modelinin geliştirilmesi için en çok konuşulan 20 dilden metinler kullanıldı.

Kaynak : https://ai.facebook.com/blog/large-language-model-llama-meta-ai/
5
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
0
0
0