"Metal eşyaların, ısıyı bu kadar hızlı ve yoğun şekilde geçirmesinin sebebi nedir?" "Başka bir deyişle bu malzeme, bu kadar geçirgen olmayı nasıl başarıyor?"
Gelin, bu soruların cevabını verelim.
Aslında bu sorunun cevabı, ısı iletkenliğinde saklı.
Örneğin daha önce bir kek pişirdiyseniz kek kalıbının, içindeki kekten daha sıcak hissettireceğini bilirsiniz. Bunun nedeni, metalin kekten çok daha iyi bir iletken olmasıdır. Bu sebeple termal enerjiyi, elinize çok daha verimli bir biçimde aktarır.
Yani metalin, aynı sıcaklıktaki diğer malzemelerden neden çok daha soğuk veya sıcak hissettirdiğinin sebebi metalin çok daha iyi bir ısı iletkenliğine sahip olmasıdır.
Öte yandan bir malzeme, ısı enerjisini emdiğinde bu enerji, kinetik enerjiye dönüşür ve atomların hareket etmesine olanak sağlar. Ancak katılardaki atomların hareket edecek fazla bir alanı yoktur ve onlar, kendi aralarında titreşmeye başlar.
Bu titreşme gerçekleştikçe ve maddenin sıcak kısmından soğuk kısmına doğru hareket devam ettikçe, ısı da aşağıya doğru hareket etmeye başlar.
Örneğin bir metalin atomları ve molekülleri, tahtadan daha yoğun ve sık biçimdedir ve bu da daha fazla parçacağın birbirine çarpmasını çok daha kolay bir hâle getirir. Yine ahşabın bir bileşik olması da düşük iletkenliğe sahip olmasında önemli bir rol oynar.
Kısaca herhangi bir metal eşyanın, sahip olduğu sıcaklığı veya soğukluğu diğer malzemelere göre çok daha hızlı ve yoğun hissetirmesinin sebebi, sahip olduğu atom ve moleküllerle ilişkilidir.
Aynı şekilde metalin içindeki moleküllerin sıklığı, ısı iletkenliğini daha geçirgen ve hissedilir duruma getirir.
İlginizi çekebilir: