Microsoft AI Patronundan Tepki Çeken "Dijital Telif" Açıklaması: Herkes Her Şeyi Kopyalayabilir

5
2
2
0
0
Microsoft AI patronu Mustafa Suleyman, internette yayımlanmış içeriklerin telif haklarına sahip olamayacağını söyledi. Suleyman'ın bu açıklaması, yapay zekâyı aklamak gibi görünüyor.

Microsoft'un yapay zekâdan sorumlu biriminin bir numaralı ismi olan Mustafa Suleyman, dijital medya şirketlerini kızdıracak bir açıklama yaptı. Microsoft üst yöneticisi, web'de yayımlanan herhangi bir içeriğin özgürce kopyalanıp kullanılabileceğini söyledi.

Daha birkaç gün önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, hükûmetin dijital telif yasası üzerinde çalıştığından bahsetmiştik. Bu düzenleme, internette yayımlanan içeriklerin telif haklarının korunmasını amaçlıyordu. Ancak Microsoft yöneticisine göre böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü ona göre internetteki her şey aslında ücretsiz içerik.

Yapay zekâ eğitimlerini aklamaya çalışıyor

Microsoft AI patronundan açıklama

Açık konuşmak gerekirse Microsoft AI patronu tarafından yapılan açıklama şaşırtıcı değil. Çünkü yapay zekâ dünyasının bir numaralı ismi OpenAI, telif hakkına sahip içerikleri yapay zekâ eğitiminde kullandığı gerekçesiyle çeşitli davalarla karşı karşıya. Mustafa Suleyman, tam da bu tartışmalar nedeniyle böyle bir açıklama yapmış gibi görünüyor. Microsoft yöneticisinin açıklaması, eğitim sürecinde yaşananları aklamak için yapıldı.

Dijital dünyada kopya içerikler oluşturmak çok kolay. Hatta Türkiye'de bile sadece kopya içerikler ile para kazanan tonla internet sitesi bulunuyor. Bu sahte siteler, mesela bu makale gibi emek verilen içerikleri birebir alıp, reklamlar üzerinden para kazanmaya çalışıyor. Hâl böyleyken dijital içeriklerin telif haklarına sahip olmaması, dijital basın sektörünün çökmesine yol açacaktır.

Kaynak : https://www.theverge.com/2024/6/28/24188391/microsoft-ai-suleyman-social-contract-freeware
5
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
2
0
0