Özellikle Kokuya Duyarlı Kişilerin Baş Belası Olan 'Mide Bulantısı' Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

2
0
0
0
0
Vücudumuzda yaşanan pek çok farklı duruma, rahatsızlığa ya da hastalığa bağlı olarak zaman zaman mide bulantısı yaşamak normal bir durumdur. Çoğu zaman kendi kendine geçtiği ve tekrar etmediği için önemsenmez ancak bazen son derece rahatsız edici olabileceği için gelin mide bulantısına ne iyi gelir yakından bakalım ve doğal yollarla nasıl geçer bunu görelim.

Vücudumuz, yaşadığımız normal dışı durumlara, geçirmekte olduğumuz rahatsızlıklara ve sahip olduğumuz hastalıklara bazen basit tepkiler verir. Bu basit tepkilerden bir tanesi de mide bulantısıdır. Mide bulantısı çoğu zaman kişi kustuğu ya da bir süre beklediği zaman kendi kendine geçen bir durum olduğu için pek önemsenmez ancak bazen son derece rahatsız edici olabileceği gibi farklı hastalıkların da habercisi olabilir.

Elbette ayda yılda bir yaşanan mide bulantısı nedeniyle hemen doktora koşmanız gerekmiyor. Hatta bazı kişiler herhangi bir rahatsızlıkları olmamasına rağmen hassas bünyeleri nedeniyle kısa süreli bulantıları sık sık yaşayabilirler. Bu noktada uygulamanız gereken bazı basit bitkisel çözümler var. Gelin mide bulantısına ne iyi gelir yakından bakalım ve doğal yollarla nasıl geçer bunu görelim.

Öncelikle sorunu tanımlayalım, mide bulantısı nedir?

Basit bir tanım yapmak gerekirse pek çok farklı nedene bağlı olarak kişinin midesinin sanki yukarı doğru çıkıyormuş gibi hissettiği durum mide bulantısıdır. Bir hastalık olarak kabul edilmeyen mide bulantısına çoğu zaman şiddetli bir kusma isteği eşlik eder. Bazı durumlarda ateş, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, terleme, tansiyon düşmesi ya da artması da mide bulantısı ile birlikte görülmektedir. 

mide bulantısı

Peki mide bulantısı neden olur?

  • Gastrit
  • Gıda zehirlenmesi
  • Mide ülseri
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Apandisit
  • Aşırı kafeinli içecek tüketimi
  • Pankreatit
  • İlaç zehirlenmeleri
  • Mide ve bağırsak enfeksiyonları
  • Migren
  • Reflü
  • Hamilelik
  • Yağlı yiyecekler
  • Baharatlı yiyecekler
  • Vertigo
  • Araç tutması
  • Laktoz intoleransı
  • Çölyak hastalığı
  • Uzun süre aç kalmak
  • Çok yemek

Kişide mide bulantısına neden olabilecek durum, rahatsızlık ve hastalıklardan bazıları bu şekilde. Listenin uzunluğundan da anlaşılacağı üzere her mide bulantısında endişelenmenize gerek yok çünkü hayatın olağan akışı dışında yaşanan pek çok şeye vücudumuz mide bulantısı olarak tepki gösteriyor. 

Mide bulantısının en yaygın nedenlerinden bir tanesi de kötü kokulardır. Örneğin halka açık pis bir tuvalete girdiğimizde ya da sevmediğimiz bir yemek pişerken aldığımız koku nedeniyle de mide bulantısı yaşayabiliriz. Travmatik durumlar nedeniyle daha önce mide bulantısı yaşadığımız bir duruma benzer bir duruma yaklaştığımızda da mide bulantısı oluşma riski yüksektir.

mide bulantısı

Doğal yollarla mide bulantısı nasıl geçer?

Öncelikle mide bulantınızın nedenini tespit etmeniz gerekiyor. Açlık kaynaklı oluştuysa bir şeyler yemeli, kötü koku nedeniyle oluştuysa odayı havalandırmalı ya da orayı terk etmeli, gördüğünüz bir şey nedeniyle oluştuysa da oradan uzaklaşmalısınız. Çoğu durumda mide bulantısı yaşayan kişi açık havaya çıkıp derin derin nefes aldığı zaman sorun hızla yok olacaktır. 

Eğer mide bulantısı ile birlikte şiddetli bir kusma isteği de duyuyorsanız kendinizi hiç zorlamayın ve en yakın tuvalete giderek gerekeni yapın. Çünkü gıda zehirlenmesi ve ilaç zehirlenmesi gibi durumlarda zararlı maddeleri dışarı çıkartmak zorundasınız. Kustuktan ve temiz hava aldıktan sonra biraz limonlu su içmek de iyi gelecektir.

Mide bulantısına ne iyi gelir? İşte kolayca uygulayabileceğiniz bitkisel çözüm yöntemleri:

  • Tuzlu kraker yiyin.
  • Nane limon çayı için.
  • Zencefil çayı için.
  • Papatya ve rezene çayı için.

nane limon

Tuzlu kraker yiyin:

Mide bulantısının en yaygın görülen nedenleri arasında açlık, yağlı yemek ve baharatlı yemek vardır. Tüm bu durumlar mide asit dengenizi bozacağı için mide bulantısı kaçınılmazdır. Böyle bir durumda uygulayabileceğiniz en etkili yöntem tuzlu kraker yemektir. Yağsız, baharatsız ve kuru bir gıda olduğu için mide asit dengenizi düzenlemeye yardımcı olacaktır. Elbette tuz tüketmek ile ilgili başka bir sorununuz varsa çok fazla yememeye dikkat edin.

Nane limon çayı için:

Her derde deva derler ya, işte nane limon çayı böyle bir içecektir. Mideniz bulandığı zaman hemen bir cezveye taze ya da kuru nane yaprakları ile birlikte kabuğuyla limon dilimleri atın ve kaynatmaya başlayın. Biraz kaynadıktan sonra ocaktan alın ve süzerek bir bardağa koyun. Dilerseniz içine biraz bal koyabilirsiniz. Nane limon çayını içmeden önce biraz soğumasına izin verin ve ılık olarak için.

Zencefil çayı için:

Yaşadığınız mide bulantısı, sindirim sistemi sorunları kaynaklı bir durum olabilir. Sindirim sistemi sorunu denilince elbette akla gelen ilk bitki zencefildir. Bir miktar kuru ya da taze zencefilin üzerine bir su bardağı sıcak su dökün ve demlenmesini bekleyin. Özünün iyice suya karıştığını düşündüğünüz zaman biraz limon sıkarak ya da biraz bal ekleyerek ılık olarak yudum yudum içebilirsiniz.

Papatya ve rezene çayı için:

Tıpkı zencefil gibi papatya ve rezene de mide bulantısı sırasında en hızlı etki eden bitkiler arasındadır. Ancak ikisini bir arada kullanmayın, birinden birini tercih edin. Bir miktar papatya ya da rezene bitkisinin üzerine bir miktar sıcak su ekleyerek demleyin. Özünün iyice suya karıştığını düşündüğünüz zaman biraz limon sıkarak ya da biraz bal ekleyerek ılık olarak yudum yudum içebilirsiniz.

mide bulantısı

Mide bulantısının önemsenmesi gereken bazı durumlar:

Konu hakkında hiçbir bilgisi olmayanların bile artık film ve dizilerden bildiği üzere hamilelikte, özellikle sabahları mide bulantısı yaşanır. Hormon değişimi kaynaklı yaşanan bu mide bulantısının önüne geçmek için sabahları ekmek ve kraker yenmesi tavsiye ediliyor.

Bazı kişilerde mide bulantısı ile birlikte şiddetli baş ağrısı görülür. Bu kişilerin büyük bir bölümü migren hastasıdır. Yani mide bulantısının nedeni aslında baş ağrısıdır. Böyle bir durumda daha önce böyle durumlar için size reçete edilmiş ağrı kesicilerden alabilirsiniz.

Alkol bütün kötülüklerin anası olduğu gibi mide bulantısının da en büyük nedenidir. Genel olarak alkol alımı ile birlikte ortaya çıkan açlık ve susuzluk bu duruma neden olmaktadır. Öncelikle ağzınızla içtiğinizden emin olun. Daha sonra ise bir şeyler yiyin ve su içip temiz hava alın.

Mide bulantısı ile birlikte yaygın olarak görülen diğer bir durum da ishaldir. Gıda zehirlenmesi, ilaç zehirlenmesi ya da bağırsak enfeksiyonu yaşıyor olabilirsiniz. Lapa halde pirinç, yağsız patates püresi, ekmek ve tuzlu kraker yemek iyi gelecektir. İshal durumunda vücuttan çok fazla sıvı atıldığı için su içmeyi de ihmal etmeyin.

mide bulantısı

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Bu noktaya kadar anlattığımız çözümler anlık olarak ve belirli bir nedene bağlı olarak oluşan mide bulantıları için geçerlidir. Sık sık mide bulantısı yaşıyor, ne yaparsanız yapın geçiremiyor ve günlük hayatınız bile etkileniyorsa mutlaka en yakında zamanda bir doktora muayene olmalısınız. 

Çoğu zaman kendi kendine geçse de bazen epey can sıkıcı olan mide bulantısı nasıl geçer, ne iyi gelir gibi soruları yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi mide bulantısı hakkında da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın. 

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0