Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç şirketi Moderna, yaptığı klinik deneyde ilk gönüllülere mRNA temelli mevsimsel grip aşısını uyguladığını bugün duyurdu. Deneyin başlangıcı, aynı teknolojiyle geliştirilen COVID-19 aşısı başarısının ardından şirketin bu aşı teknolojisi üzerindeki çalışmalarında bir sonraki aşamaya geçildiğini gösteriyor.
COVID-19 pandemisinden önce mRNA aşıları, aşı geliştirme alanında geleceğin teknolojisi olarak görülse de genel anlamda deneysel aşamadaydı. mRNA aşısı olan insanlara, hedef virüse ait genetik materyalden küçük numuneler enjekte ediliyor. Aşı olan insanların hücreleri, virüsün küçük parçalarını üretmek için bu genetik bilgiyi kullanıyor ki bu da vücudun bağışıklık sisteminin virüse karşı savaşmayı öğrenmesini sağlıyor.
mRNA Grip Aşılarının Daha Etkili Olması Bekleniyor
İlaç şirketleri, mRNA temelli grip aşılarının geleneksel aşılara göre daha etkili olmasını bekliyor. mRNA temelli aşıların üretimi hızlı olduğu için çok önceden üretilmeleri gerekmiyor; bu teknolojiye sahip aşılar teoride, her mevsimde yayılan grip türüyle daha iyi eşleştirilebilir.
Moderna, mRNA grip aşısını insanlar üzerinde test eden ikinci grup; nitekim Sanofi ve Translate Bio şirketleri bu yaz bir deney başlatmışlardı. Pfizer ve BioNtech şirketleri de mRNA temelli grip aşısına birkaç yıldır ilgi duymakta ve bu planlarını daha ileriye taşımaktalar.