DeepMind’ın Kurucu Ortağı Mustafa Suleyman, Google’a Geçti

7
4
2
1
1
İngiliz yapay zeka şirketi olan DeepMind’ın kurucu ortağı olan Mustafa Suleyman’ın Google’a katıldığı açıklandı. Mustafa Suleyman, tartışmalı sağlık uygulaması Streams ile ismini duyurmuştu.

İngiliz yapay zeka şirketi DeepMind’ın kurucularından Mustafa Suleyman, daha önce DeepMind’dan ayrılacağını söylemişti. Mustafa Suleyman, insanların doğrudan rızası olmadan hasta bilgileri sistemi NHS’den veri toplayan Streams’in geliştirilmesinde yer almıştı. Tartışma yaratan uygulama Streams, bu yılın başında Google Health’a entegre edildi. 

DeepMind’ın kurucularından olan Mustafa Suleyman’ın Google’da hangi görevde olacağı henüz belli değil. Mustafa Suleyman ise attığı bir tweetle “uygulanan yapay zeka teknolojilerinin fırsatları ve etkileri” üzerine çalışacağını söyledi. 

Deepmind, dünya standartlarındaki Go oyuncularını yenebilecek bir yapay zeka geliştirmek konusunda çalışmaları ile büyük ses getirdi. Ama şirketin sağlık bölümünün çalışmaları, tartışmalara neden oldu. 

Mustafa Suleyman

Yapay zeka şirketi, Londra’daki Royal Free Hospital ile yapılan anlaşma ile Streams diye bir uygulama geliştirmeye başladı. Uygulama ortaya çıktığında 1.6 milyon insanın verilerinin izin alınmadan kullanıldığı anlaşıldı. Daha sonra ortaya çıkan haberler, hastanenin hasta mahremiyetini korumak adına yeterli bir şey yapmadığını, ancak sonrasındaki işlemlerden hastaların memnun kaldığını belirtti. 

Mustafa Suleyman, DeepMind'ın Google’dan ayrı bir şekilde faaliyet yürüttüğünü ve hasta verilerinin Google’a verilmediğini ve verilmeyeceğini açıkladı. Ancak Streams, 2018 yılında Google’a devrildi. DeepMind ile veri paylaşımı anlaşması yapan NHS’nin beş kurumu, verilerin Google Health UK’e devredilmesini kabul etti. 

Mustafa Suleyman

NHS verilerinin Google’a aktarılması İngiltere’de önemli bir tartışma konusu. ABD ile İngiltere arasındaki ticaret müzakerelerinden sızan belgeler, iki ülke arasındaki veri transferinin Brexit sonraki önemli tartışma konularından biri olacağını gösteriyor. 

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-50679791
7
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
7
4
2
1
1