N95 Maskeleri Pilav Yapar Gibi Arındırmak Mümkün

18
8
1
1
1
Koronavirüs ile mücadelede önemli yer tutan N95 tipi maskelerin arındırılması için yeni bir yöntem açıklandı. Bu yöntemin avantajı, herhangi bir kimyasal bileşen kullanılmasına gerek olmaması.

Ülkemizde pek yaygın olmasa da dünya çapında pek çok kişinin kullandığı elektrikli pişiricilerin bambaşka bir kullanım şekli daha olabilir. Yeni bir araştırmaya göre bu aletleri kullanarak N95 tipi maskelerin virüslerden arındırılması mümkün.

Illionis Üniversitesi’nden Urbana-Champaign araştırma grubunun elde ettiği bulgulara göre N95 tipi maskeleri, elektrikli pişiricilerde kuru şekilde, 50 dakika süreyle 212 F (100 C) sıcaklıkta virüslerden arındırılabiliyor.

Kısıtlı maskeleri yeniden kullanmak mümkün olacak

N95 maske

N95 tipi maskeler, pandeminin başlamasıyla birlikte oldukça büyük bir taleple karşılaştı. Fiyatları gittikçe yükselen ve özellikle sağlık profesyonellerinin çok ihtiyaç duyduğu bu maskelerin yeniden kullanılabilmesi büyük önem taşıyor. 

Profesörler Thanh Helen Nguyen ve Vishal Verma tarafından yönetilen çalışmanın sonuçları, Environmental Science and Technology Letters dergisinde yayımlandı. N95’ler, havada bulunan parçacıklara ve damlalara karşı çok yüksek koruma sağlıyor. 

Nguyen bu durumu, kumaş ya da cerrahi maskelerin takan kişinin neden olabileceği damlacıkları engellediği, ancak solunum maskelerinin ise dışarıdan gelen parçacıkları dışarıda tutacak şekilde hareket ettiğini ifade etti. 

Tedarik sıkıntısı ortaya çıkmıştı

N95

Pandeminin başlamasıyla birlikte N95 maskelerine yönelik ciddi bir talep olmuştu. Bunun sonucu olarak da piyasada ciddi bir açık oluşmuştu. Bu nedenle de maskelerin yeniden kullanılabilmesi için yöntemler bulunmaya çalışılıyor.

Uzmanların açıklamasına göre bir şeyleri steril hale getirmek için yapılabilecek pek çok farklı işlem olsa da çoğu N95 maskelerde kullanılamıyor. Ayrıca araştırmacılar, geliştirilecek yöntemlerin insanların gündelik yaşamlarında kullanabilecekleri yöntemler olduğundan da emin olmak istedi.

Araştırmacılar yöntemin nasıl kullanıldığını da bir video ile açıkladı. Su koyulmayan pişiricide maskeler 100 derecede 50 dakika boyunca ısıtılıyor. Ayrıca maskenin kenarlara çarpmaması ve cihaza temas etmemesi için küçük bir havlunun da kullanılması gerekiyor. Yöntemin tamamen işe yaradığının kanıtlanması durumunda, özellikle merkezlere uzak ve küçük merkezlerde berberlerdeki dolaplara benzer bir arındırma dolabı maskeleri korumaya yardımcı olabilir.

Kaynak : https://news.illinois.edu/view/6367/143865832
18
8
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
8
1
1
1