Ay’a en son bundan 50 yıl önce ayak basan insanlık, yeni teknolojiler ve yeni amaçlarla uydumuza geri dönmek için çalışmaları son gaz sürdürüyor. Özellikle insanlığın diğer gezegenlere yolculuğunda büyük bir rol oynaması beklenen Ay’a dönüş görevlerinin ilki başladı.
Sonucunda insanlığın yeniden Ay’a ayak basmasını hedefleyen Artemis görev programının ilk görevi Artemis I neleri kapsıyor? Görev canlı olarak nasıl takip edilir? Gelin Artemis I hakkındaki tüm detaylara yakından bakalım.
Orion, Ay yörüngesindeki uçuşunu gerçkleştirdi
Orion uzay aracı, yakın zamanda Ay’ın yörüngesine ulaşmayı başarmıştı. NASA’nın aktardıklarına göre astronotları uzun yıllar sonra uydumuza geri götürecek olan ve Ay’da koloni kurma adımlarımızın ilk adımlarını atan araç, bugün TSİ 16.00 sıralarında Dünya’ya sinyal gönderdi ve yörüngedeki yakın uçuşunu tamamladı.
NASA tarafından yapılan duyuruda Orion’un, uçuşunu yüzeyin yaklaşık olarak 130 kilometre üstünden saatte 8.210 kilometre hızla gerçekleştirdiği ifade edildi. Aracın, uçuş sırasında Dünya’dan 370 bin kilometre uzakta olduğu da açıklamalar arasında yer aldı.
Artemis I görevinde yer alan Orion uzay aracı, Ay yörüngesine ulaştı:
NASA'nın uzaya gönderdiği ve astronotları Ay'a taşıyacak olan Orion uzay aracı, Ay yörüngesine ulaştı. NASA, uzay aracı bünyesindeki kameralar ile canlı yayın başlattı.
Artemis I görevi böyle başlamıştı:
Artemis I görevi, defalarca yaşanan ertelemelerin ardından en sonunda başladı. NASA'nın yeni Ay görev programındaki ilk görev resmen başladı. NASA'nın en güçlü roketi SLS ve Orion uzay aracı uzaya fırlatıldı.
Artemis I görevi nedir?
Artemis görev programının ilk ayağı olan Artemis I görevi, bugüne kadar NASA’nın ürettiği en güçlü roket olan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracıyla gerçekleşecek. Görev, NASA’nın modernleştirilen Kennedy Uzay Merkezi’nde başlayacak. Görev, NASA’nın belirlediği rakamlara göre 42 gün, 3 saat ve 20 dakika sürecek.
Orion uzay aracı, görev boyunca toplamda 2 milyon 92 bin kilometre yol kat edecek. Araç, Ay yörüngesinde dönüş yaptıktan sonra yeniden Dünya yörüngesine girecek ve Dünya’ya inişine başlayacak. Uzay aracının 10 Ekim 2022 tarihinde 39 bin 428 kilometre/saat hızla atmosferimize girmesi ve Dünya’ya iniş yapması bekleniyor.
Artemis I görevinin amacı nedir?
Artemis I'in birincil hedefi, Orion'un sistemlerini bir uzay uçuşu ortamında göstermek ve Artemis II'deki mürettebatla ilk uçuştan önce güvenli bir yeniden giriş, iniş, sıçrama ve kurtarma sağlamak olacak. Kısacası Artemis I görevi, insanlı görevde kullanılacak sistemlerin geliştirilmesi için bir test görevi olacak.
Artemis görev programının devamı ne zaman gerçekleşecek?
Artemis programının ikinci görevi için 2024 yılı hedeflenirken bu görev, programın ilk insanlı görevi olacak. Fakat astronotlar Ay yüzeyine ulaşmayacak. İnsanlığın Ay’a yeniden ayak basacağı ilk Artemis görevi olacak olan Artemis 3’ünse 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.
Artemis ne demek? Neden 'Artemis'?
NASA, ‘Artemis’ adını seçmekle eski görevlere de büyük bir selam çaktı. Artemis, Yunan mitolojisinde Apollo’nun ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçası olarak geçiyor. Hatırlayacaksınız ki NASA’nın ilk Ay programı da Apollo adını taşıyordu.
Artemis I görev logosu: