4 Ağustos’ta Beyrut’ta yaşanan havai fişek deposu patlaması oldukça korkunç görüntülere sahne olmuş ve büyük bir trajedi yaratmıştı. Şok dalgaları binaları kağıt gibi biçerken pek çok sayıda insan da hayatını kaybetmişti.
Olayla ilgili pek çok video internette paylaşıldı, sosyal medyada herkes taziye dileklerinde bulundu. Ardından da uzmanlar patlamanın ülkeye olan etkisini konuşmaya başladı. NASA da patlamaya ait uydu verilerini paylaştı.
NASA’dan patlama haritası
NASA, patlamanın etkilerini göstermek için bir harita yayınladı. Uydu verileri kullanılarak oluşturulan harita, patlamanın etkilerinin videolardakinden daha net bir şekilde görselleştirilebilmesine yardımcı oluyor.
Patlama, bir hangarda görece küçük bir yangın ile başlıyor. Sonrasındaki devasa patlama da ilk vakada karşımıza çıkıyor. Binaların yıkılmasına ve can kaybının büyük kısmına neden olan bu ikinci patlama geniş bir alana şok dalgası da yayıyor.
Çeşitli gözetim sistemleri patlamanın etkisini 3.3 ila 4.5 şiddeti arasında bir depremde ortaya çıkan güce denk olarak gösteriyor. Uzmanlara göre yaşanan trajik olayda ortaya çıkan patlama, nükleer olmayan en büyük patlamalardan biri.
Uydu verileri yıkımı gösteriyor
NASA’nın uydu cihazları, depremler gibi büyük olayların öncesi ve sonrasında yer yüzeyinde yaşanan değişimleri gözlemlemeyi amaçlıyor. Haritadaki koyu kırmızı renkler daha büyük hasarın olduğu noktaları işaret ediyor.
Yapılan açıklamaya göre her bir renkli piksel yaklaşık olarak 30 metre mesafeyi gösteriyor. Sarı renkli kısımlar, görece daha az hasar olan bölgelere işaret ediyor. Üst taraftaki ölçekle birlikte bakıldığında patlamanın ne kadar büyük bir alanı etkilediği de belli oluyor.
Bu harita, patlamanın yayıldığı alanı görselleştirmekle kalmıyor. Bu türden olaylardan sonra çıkarılan haritalar insani yardım kurumlarının, devlet kurumlarının ve destek gruplarının hangi bölgelere ulaşmalara gerektiğini belirlemelerinde de önemli rol oynuyor. Böylece en hızlı ve en verimli şekilde yardım ulaştırılabilmesi sağlanıyor.