NASA da tam da bu konuda, göktaşı tehlikelerine nasıl karşı koyacağımızı açıklayan planlarını duyurdu.
NASA'nın duyurduğu bu hazırlık planı, pek çok devlet kuruluşunun ortak çalışmasını gerektiriyor. Sunulan rapor, ilk olarak Dünya'ya yakın olan ve potansiyel tehlike unsuru olan göktaşlarını inceliyor. Dünya'nın 50 milyon kilometre yakınlarından geçen bu göktaşlarından gezegen çevresinde kaç tane olduğu ve çarptıklarında ne tür boyutlarda zararlar verecekleri inceleniyor. Bu verilere göre 20 metre çapında bir göktaşı bile, ilk atom bombalarından 20-30 kat daha fazla miktarda hasar yaratabiliyor.
Gelelim alınacak önlemlere: İlk alınacak önlem göktaşlarının tespit edilmesine ve takibe alınmasına yönelik teknolojilerin geliştirilmesi. 1990'lardan beri bu tip gök cisimlerini takip eden NASA, bu konuda çok daha ileri düzey teknolojilerin geliştirilebileceğini düşünüyor. Bu yolda da hem yeryüzünde, hem de yörüngede güçlü teleskopların kurulması öngörülüyor.
İkinci adım ise çarpışmaların etkilerini tahmin edip modele dökecek programların geliştirilmesi. Tüm kurumlara veri gönderecek bu programlar, eş zamanlı bilgi akışı sağlayacak. Üçüncü adımda ise çarpışmanın yaşanmaması için göktaşlarını durdurmak var. Bu amaçla göktaşlarıyla çarpışıp yok edecek veya rotalarını bir miktar da olsa kaydırıp Dünya'ya çarpmadan gitmelerini sağlayacak roketlerin üretimi yapılacak.
Dördüncü adım ise daha çok diplomatik. Uluslar birbirleriyle etkileşim içerisine girecek ve göktaşına karşı tüm gezegenin birlikte çalışması hedeflenecek. Beşinci ve son hedefteyse bu adımların hiçbiri başarılamazsa veya bu adımları uygulamaya zaman kalmamışsa; insanların tahliye edilmesine veya olabildiğince fazla korunmasına yönelik senaryolar geliştirilecek ve yürürlüğe konacak.
NASA bu 20 sayfalık raporun, farkındalık yaratma konusunda önemli bir iş olduğunu düşünüyor. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.