Kilometrelerce uzunluğundaki fırtına merkezleri, içine dünyaların sığacağı bitmek tükenmek bilmeyen kasırgaları, renklı bulutları ve ölümcül şimşekleriyle Jüpiter, Güneş’in etrafındaki dansına devam ediyor.
NASA’nın son yıllardaki performansıyla adından söz ettiren Jüpiter gözlem aracı Juno ise düzenli olarak dev gezegenin fotoğraflarını yeryüzüne gönderiyor. Bu görüntüler parçalar ve katmanlar halinde gelip, Dünya’daki bilim insanları tarafından düzenlenerek son şekle geliyorlar. Ortaya ise Jüpiter’in sanki Van Gogh tarafından çizilmiş gibi duran görüntüsü çıkıyor.
Görev süresi 2022’ye kadar uzatılan Juno, Jüpiter’in Güney Yarım Küresi’ni işte böyle yakaladı:
Yaklaşık 71 bin 300 kilometre mesafeden alınan bu görüntüde gezegenin büyüklüğünü kavramak oldukça zordur. Çünkü bilim insanlarının birleştirdikleri her bir katman ve her bir işlem Jüpiter’i biraz daha gerçek dışı kılıyor. Nitekim bu gezegen gerçek ve biz sadece büyülenmekle yetiniyoruz.
Ek bir bilgi olarak Jüpiter’in içine tam 1300 adet Dünya’nın sığabildiğini belirtelim. NASA, Juno’nun elde ettiği görüntüler ve verilerle birlikte, Jüpiter’in gizemli fırtınalarını ve iç yapısını çözmeye çalışıyor.
Juno önümüzdeki aylarda Jüpiter’in kutuplarında görüntü çekmek için gezegene yaklaşacak.