NASA, Mars’ın kuzey kutbunda devasa bir çığ görüntülemeyi başardı. Güneş ışınlarının Mars'ın kuzeyindeki kutupsal tabakalarda parlaması ve büyük bir bölümünün oyulmasına neden olması, çığın en büyük sebebi olarak gösterildi. Uzmanlar, Mars'ın kuzey kutbundan devasa bir buz yığınının sıcaklık nedeniyle kırılması sonucunda oluştuğunu belirttikleri çığın fotoğrafını yayınladılar.
Buzun 500 metre yüksekliğindeki uçurumdan aşağı düşmesi sonucu gezegen yüzeyini oldukça büyük, kırmızı bir toz bulutu kapladı. Yayınlanan görüntülerde kırmızı toz bulutu olmasına rağmen oluşan toz bulutunun rengi ve yapısı, buz ile tozun hangi oranda karıştığına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
İşte paylaşılan çığ görüntüsü:
Arizona Üniversitesinden Candy Hansen’ın belirttiğine göre Güneş, her bahar Mars’taki kutupsal tabakalar üzerine parlayarak bu gibi çığlara neden oluyor. Bu olay aslında Mayıs ayı içerisinde yaşanmasına rağmen Arizona Üniversitesi Mars Keşif Görevi Ekibi mühendisleri tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
Geçtiğimiz yıllarda da Kızıl Gezegen üzerinde benzer doğa olaylarının görüntülenmesinin ardından bu manzara sıra dışı olma özelliğini yavaş yavaş yitiriyor olsa da Mars üzerinde yapılan çalışmalar için oldukça önemli olduğu konusunda şüphe duyulmuyor.
Geçtiğimiz yıl Mars yüzeyine çarpan bir meteor sonucu oluşan çığın izleri de aynı ekip tarafından yayınlanmıştı. Yukarıdaki görselden Mars yüzeyinde oluşan tahribatı rahatça görebilirsiniz.