ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş Sistemi’ndeki ‘yeni evimiz’ olmayan en yakın aday olarak gösterilen komşu gezegen Mars üzerindeki çalışırken, Kızıl Gezegen'e dair yeni görüntüler yayınlamaya da devam ediyor.
Kasım 2013’te Dünya’dan fırlatılan ve 2014 yılında Kızıl Gezegen’e ulaşarak yörüngesinde dönmeye başlayan MAVEN adlı Mars uydusunun ultraviyole görüntüleme spektrometresiyle etkileyici görüntüler elde eden NASA, Mars’ın gözle görünenden daha ‘renkli’ bir gezegen olduğunu gözler önüne serdi.
Mars’taki ultraviyole parlamalar, Dünya’daki kuzey ışıklarına benziyor
Mars’ı ultraviyole spektrumda görüntüleyen MAVEN, Kızıl Gezegen’in ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde geceleri yeşil bir şekilde parladığını ortaya koydu. Bu parlama bölgesel olarak gerçekleşiyor ve belirli mevsimlerde ve yalnızca geceleri gerçekleşiyor.
Journal of Geophysical Research’te yayınlanan araştırma, aynı zamanda Mars atmosferinin sandığımızdan daha karmaşık olduğunu da ortaya koyuyor. Ayrıca bu fenomenin neden gerçekleştiği de henüz tam olarak açıklanamadı.
NASA, MAVEN’in Mars’taki yeşil parlamalardan elde ettiği görüntüleri bir video halinde yayınladı. Görüntüler, 687 Dünya gününe denk gelen 2 yıllık bir süreçte elde edildi ve daha sonra birleştirilerek video haline getirildi.
Yapılan açıklamalara göre söz konusu ultraviyole parlamalar, Mars yüzeyinin yaklaşık 65 kilometre üzerinde gerçekleşiyor. Parlaklığın maksimum seviyeye ulaştığı alanın genişliği ise 965 kilometreyi buluyor.
NASA’nın Mars’taki ultraviyole parlamaları gösterdiği video