NASA, uzayı keşfetme konusunda insanlığın en önemli öncülerinden biri. Kuruluşun, sonsuz uzay hakkında bilgi toplamak amacıyla kullandığı yüzlerce farklı ekipmanı var.
Bu ekipmanlardan biri de NICER adlı araç. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun üzerinde bulunan bu araç, X ışınları ile evreni inceliyor. Uzay İstasyonu, 93 dakikada bir dünya etrafında bir tur atıyor. Gece gökyüzüne denk geldiğinde ise araç evrenden gelen X ışımalarını inceliyor. Sonuç olarak ortaya bu inanılmaz fotoğraf çıkıyor.
Fotoğraftaki halka yapıların sebebi, ışın kaynaklarının zaman içerisinde gerçekleştirdikleri yolculukları. Parlak olan bu dalgalar, radyasyon kaynaklarının yoğunlaştığı noktaları gösteriyor. Sabit duran aşırı parlak noktalar ise X ışınlarının en yoğun olarak geldiği ve aracın en çok odaklandığı bölgeleri temsil ediyor.
NASA Goddard Uzay uçuş Merkezi’nde görevin baş araştırmacısı olan Keith Gendreau, çok az bir çalışmayla bile Cygnus Döngüsü’nün görüldüğünü söylüyor. 90 ışık yılı uzaktaki bir süpernovanın bu kalıntısı, 5 bin ila 8 bin yıl kadar öncesinden beri burada. Goddard, ayrıca tüm gökyüzünün yeni bir X-ışını haritasını çıkarmayı amaçladıklarını ve NICER’ın elde ettiği bilgilerin de daha önce bilinmeyen kaynakları ortaya çıkaracağına inandıklarını sözlerine ekledi. Fotoğrafın aşağıdaki üstünde veri olmayan versiyonu, adeta Doctor Strange filmindeki büyüler gibi duruyor.
NICER aracının esas amacı böyle havalı fotoğraflar çekmek tabii ki değil. Nötron yıldızlarının boyutlarını ölçmek ve ölü yıldızların ardından kalan kalıntıları incelemek bu görevin ana hedefi. Yapılan ölçümler sayesinde fizikçiler, bu yapıların çekirdeğinde hangi maddelerin bulunduğunu ölçebilecekler. Ayrıca, çok hızlı dönen ve enerji saçan nötron yıldızları olan pulsarlar da bu aracın inceleme alanında yer alıyor.
Aracın X ışını zamanlama ve navigasyon teknolojisi (SEXTANT) deneyi de ‘galaktik GPS sistemi’ kurulması için ilk adım olarak görülüyor.