NASA, Mars’a araç gönderme konusundaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Kızıl gezegene yolculuk edecek olan uzay aracı, Dünya üzerinde yolculuk için hazırlanıyor.
NASA’nın Mars 2020 uzay aracı, son iki aydır zorlu testlere tutuluyor. Bunun amacı, aracın Mars’a olan yolculuğunu sorunsuz şekilde tamamlayacağından emin olmak. Kurumun Jet Fırlatma Laboratuvarı’nda yapılan çalışmalarda araç akustik ve termal vakum testlerinden başarıyla geçti.
Akustik test için araç, 150 desibel yüksekliğinde ses patlamalarına maruz bırakıldı. Yanıbaşınızda kalkan bir jetin motorunun gürlemesinin çıkardığı gürültü de yaklaşık 150 desibeldir. Araç bu sese, kalkış anını simüle eden çalışmalarda maruz kaldı.
Ses patlaması testleri tam altı kez tekrarlandıktan sonra araç, uzaydaki vakum etkisini taklit eden bir başka teste sokuldu. Uzay Simülasyon Tesisi’ne götürülen araç, burada havada asılı olarak kaldı.
Birleştirme, test ve fırlatma müdürü David Gruel, aracı buradaki vakum çemberinde ‘boşluğu aldıklarını’ söylüyor. Vakum çemberi, uzay ortamına benzer bir vakum etkisi yaratıyor. Çemberin içinde aracın bir kısmı -129 dereceye kadar soğutulurken bir kısmı ise dev spot ışıklarından gelen ısı ve radyasyona maruz kalıyor. Zira uzayda atmosfer yok, bu da radyasyondan koruyan hiçbir şey olmaması demek.
Mars 2020 aracının Temmuz 2020’de fırlatılması ve Mars’ta bulunan Jezero Krateri’ne 18 Şubat 2021’de ulaşması bekleniyor. Mars 2020, NASA’nın kızıl gezegendeki araçları listesine son eklenen isim olacak. Şu anda da Curiosity keşif aracı ve InSight uzay aracı Mars üzerinde çalışmalarına devam ediyor.