NASA’nın Çoktan 'Ölmesi' Gereken Spitzer Teleskopu Hala Canavar Gibi Çalışıyor

11
9
5
3
2
NASA’nın şu ana kadar görevini çoktan tamamlayan ve ömrünü tamamlamış olması gereken uzay teleksopu Spitzer, hiç de pes edecek gibi gözükmüyor.

Uzayı incelemek ve evren hakkında daha fazla bilgi toplamak için gezegenimizin dışına gönderdiğimiz araçlardan bir tanesi, NASA’nın Spitzer uzay teleskobu idi. Bundan yaklaşık 15 yıl önce uzaya gönderilen ve dört yıllık bir görevde kullanılması planlanan araç, 11 yıldır fazla mesaide ve çalışmaya da devam ediyor.

NASA, 30 Ocak 2020’de görevlerini sonlandıracağı aracın yolculuğuna bir bakış sunarken, aracın görevine son vermelerinin altında yatan sebepleri de açıkladılar.

Kızılötesi teleskopu olan Spitzer, Dünya'ya gönderdiği bilgileri ve görüntüleri Hubble gibi elde etmiyor. Araç, görülebilir ışıktan ziyade ısıyı kullanıyor. Böylece, optik teleskoplar aracılığıyla göremediğimiz cisimleri ve yapıları da algılayabiliyoruz. Bu da Spitzer’in oldukça kullanışlı olmasını sağlamıştı.

Ne yazık ki aracın görevleri yakın zamanda sona erdirilecek. NASA’nın Jet İtici Laboratuvarı’ndan gelen açıklamaya göre, aracın Güneş etrafında dönüşü, Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşünden daha yavaş. Bu nedenle de araç ile gezegenimiz arasındaki mesafe sürekli olarak artıyor. Veri alıp göndermek için Dünya’ya doğru dönen araç, o süreçte güneş enerjisi ve bataryalarını kullanıyor. Mesafe arttıkça aracın yeterli enerjiye sahip olabilmesi için yapılan ayarlamaların süresi uzuyor.

Araç, artık kullanılabilecek kadar verimli olmadığı için NASA tarafından devre dışı bırakılacak.

Kaynak : https://bgr.com/2019/06/13/nasa-spitzer-telescope-mission/
11
9
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
11
9
5
3
2