Yaşam kaynağımız olan Güneş bir yıldızdır. İnsanlık olarak binlerce yıldır gözlerimizi gece gök yüzüne dikip yıldızlara anlamlar yüklüyor ve yıldızlara bakarak yönümüzü buluyoruz. Bu nedenle de yıldızların hep antik oluşumlar olduğunu düşünüyoruz.
NASA’nın ‘Uzay Kelebeği’ adını taktığı oluşum ise aslında kocaman bir gaz bulutu kümesi. Resmi adı Westerhout 40 (W40) olan yapı, nebulasında gaz ve yıldız tozları bir araya gelerek yeni yıldızlar ortaya çıkarıyor.
NASA JPL, “Çok güzel olmasının yanında, W40 yıldızların, oluşumlarına yardımcı olan bulutları nasıl yok ettiğini de örneklemiş oluyor. Uzaydaki dev gaz ve toz bulutlarının içinde, yerçekimi materyalleri bir araya çekerek yoğun kümelenmeler oluşturuyor. Bazen bu kümelenmeler kritik yoğunluğa ulaşarak merkezlerinde yıldızlar oluşmasını sağlıyor.” açıklamasında bulunuyor.
Nebulalar, teknik olarak yıldızların küvözleri gibi bir görev görüyorlar ve yıldızlara gerekli malzemeyi sağlıyorlar. Burada da nebulayı kelebeğin kanatları olarak görüyoruz.
Görüntü, NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu ile çekildi. İnanılmaz detaylı fotoğrafta yer alan nebula, bizden 1400 ışık yılı uzakta bulunuyor. Yayınlanan görsel, teleskopun kızılötesi kamerası ile çekilen fotoğrafların birleşiminden oluşuyor.