İzmir’de yer alan Uzay Kampı Türkiye, öğrencilerini NASA’nın uçuş yöneticilerinden olan Ed Van Cise ile görüştürdü. Sekiz farklı ülkeden gelen öğrencilerin 1 hafta boyunca eğitim gördükleri Uzay Kampı etkinliği, genç neslin uzayla olan birlikteliğini arttırmak için ülkemizde düzenlenen en kapsamlı etkinliklerden birisi.
Cise, sadece oradaki gençleri değil, uzaya meraklı olan herkesi ilgilendiren ifadelerde bulundu. Henüz küçük yaşlarda olmasına rağmen, uzay sevgisinden dolayı akademilere katıldığını belirten Cise, üniversite eğitimini de bu alanda aldığının altını çizdi.
10 yıl önce NASA’da uçuş yöneticiliği yapmaya başlayan Cise, bu iş için bütün eğitimlerin dışında 6 aylık bir sertifika eğitimi de aldığını belirtti. İşinin çok dikkat gerektirdiğini söyleyen uzman isim, öğrencilerden gelen "Astronot olmak zor bir iş midir?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Fiziksel boyut olarak belli bir sınır içinde olmalısınız. Uzun boyda sınır 1,95. Zaten daha uzun boylu olunca uzay aracına sığmanız zorlaşıyor. Aynı zamanda fiziksel olarak da dayanıklı olmalısınız çünkü bulunduğunuz ortamda sıfır yerçekimi var. Buna çabuk alışmanız gerekiyor. Savaştığınız bir yerçekimi olmadığı için astronotların kemikleri ve kaslar zayıflıyor. Sağlıklı yaşamanız için her gün 2 saat spor yapıp o kasları çalışmaya zorlamanız gerekir."
Uzay ile ilgili eğitimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini söyleyen Cise, gençlerin geleceğin uzay teknolojileri konusunda kendilerinden daha çok iş başaracaklarını düşünüyor.
Ülkemizdeki uzay eğitimleriyle ilgili etkinlerinin sayısının artması, daha çok öğrencimizin ve gencimizin bu etkinliklere katılması temennimizle bitirelim.