Uzayda Biraz Zaman Geçiren Astronotların Göz Bebeklerinin Şeklinin Değişmesinin Sebebi Ne?

3
1
0
0
0
Uzayda göreve giden astronotlar orada bir süre kaldıktan sonra gözlerinde ve görme yetilerinde farklılıklar ortaya çıkabiliyor. Sebebini içeriğimizde anlattık…

Uzayda zaman geçirmek, insanları değiştiriyor. Yalnızca hayatlarını değil, görme yetileri veya göz şekli gibi fiziksel durumları da…

Astronotlar, uzayda bir süre kaldıktan sonra görme yetileri azalabiliyor. Mesela Astronot Michael Barratt, uzaydan döndükten sonra bazı şeyleri okumakta zorlanmıştı. Peki bunun sebebi ne?

Astronotların göz bebeklerinin şekli ve göz yetileri değişebiliyor.

göz bebeği

Astronot Michael Bratt’ın gözünü yukarıdaki görselde görebilirsiniz. Uzayda 6 ay kaldıktan sonra bazı şekil değişiklikleri var. Hatta Barratt, kendi sözleriyle şöyle diyor: “Bu, uzaydaki insanların büyük bir yüzdesini etkileyen tıbbî bir problem.”

Beyinlerindeki sıvının etkisi var.

Astronotlar uzaya gittiklerinde, normalde kalplerinin altında olan sıvı, kafalarına da gidiyor. Dünya’da yer çekimi sıvıları aşağı çekerken, uzayda bu etki ortadan kalkıyor. 

Bu durum ise gözler dahil kafa bölgesinde basınç artışına ve buna bağlı olarak optik sinire baskı yapıp göz problemlerine, göz küresinin düzleşmesine ve retina üzerinde baskıyla görme kaybına/görme bulanıklığına yol açabiliyor.

Doktor Benjamin Levine; bu sıvının ve basıncın göz bebeklerini nasıl etkilediğini öğrenmek için bir deney yaptı ve şu sonuçlara ulaştı:

astronot

Bizim aksimize astronotların beyinlerini düşük basınç altında dinlenemiyor. Sıfır yer çekiminde ayakta durduklarında, sıvı kafalarında kalıyor. Bu hafif basıncın, gözün şeklinin değişmesine ve görme bozukluğuna yol açan şey olabilir. Bu yüzden astronotların beynini dinlendirmenin bir yolunu aranıyor.

Dr. Levine: "Geceleri giyebileceğiniz, kan ve sıvıyı ayaklara çekebileceğiniz ve uyurken kalbi ve beyni boşaltabileceğiniz, neredeyse bir uyku tulumu veya pantolon gibi yumuşak ama rahat bir kıyafet şirketi bulmak için UnderArmour ile çalışıyoruz.”

Kaynaklar: Physoc, NPR

İlginizi çekebilecek daha fazla içerik:

3
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
0
0
0
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
5 ay önce
Yurt dışından telefon aldım model numarasının son harfleri A/A öyle bir ülke yok listede
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 ay önce
evet benimde aynı bulabildinmi
1 yıl önce
Babacım LZ-Paraguay, Şili, Uruguay 'dan gelmiş telefonda aynı özellikli RO-Romanya gelenide. tak hattı kullan. steve abi ye bi dua oku yeter.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
bazı ülkelerdeki bazı özellikler kısıtlı oluyor mesela arap emirliklerinde satılan iphonelarda fecetime olmuyor çok nadir bu durumlar ama 2. el almadan önce kontrol etmek önemli
1 yıl önce
Milletin kullanmaktan hurda ettiği, hijyenik olmayan ikinci el ayfonlara neredeyse sifirinin fiyatini gömmek akıl kàrı değil
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Türkiye’de yaşıyorsan ve zengin değilsen mecbursun. Koç’un, Sabancı’nın torunuymuşsun gibi gelip şov yorumları yapma burada.
-3