Neden Bazen Uçaklara Su Püskürtülür? Hayır, Temizlemek İçin Değil!

4
1
0
0
0
Kimi zaman uçakların etrafını sarıp su püskürtülmesinin biri hayati biri geleneksel olmak üzere iki farklı sebebi var.

Bazen uçaklar havalanmadan önce, kamyonumsu araçlar etrafını sarar ve tazyikli bir sıvı püskürtür.

Bu kamyonumsu araçlar aslında itfaiye araçları fakat amaçları yangın söndürmek falan değil. Hazırsanız uçaklara tam olarak neden su püskürtülür öğrenelim!

Havacılık terminolojisinde bir adı var.

uçak

“Buz çözme” olarak bilinen bu uygulama; uçağın yüzeyindeki buzun, karın veya donun giderilmesi için yapılıyor. Su gibi görünen buz çözücü sıvı, aslında glikol adı verilen ve basınçla püskürtülen, kimyasal ve su karışımı bir madde.

Bu madde sayesinde, uçuşun güvenliğinin sağlanması amacıyla uçağın yüzeyindeki buz ve kar temizleniyor.

Temizlenmese ne olur?

uçaklara neden su püskürtülür?

Uçağın yüzeyindeki buz oldukça tehlikeli çünkü kanadın şeklini ve dokusunu değiştirdiğinde eş zamanlı olarak aerodinamiğini de etkiliyor. Böylece uçak kaldırma kuvvetini kaybetmeye kadar gidebiliyor. Kısacası buzlanmanın temizlenmesi hayati önem taşıyor.

Su püskürtmenin başka bir sebebi daha var.

Bir uçağın son uçuşunu yapması, pilotun veya hava trafik kontrolörünün emekliliğe ayrılması, yeni bir hava yolunun açılışı, yeni tip bir uçağın kullanılması, olimpiyat takımının eve dönmesi gibi özel durumlarda “su selamı” olarak adlandırılan, bir nevi tören düzenleniyor.

Hatta aynı durum, denizcilikte de var ve bazıları bu geleneğin, diğer pek çok alışkanlık gibi denizcilikten havacılığa geçtiğini söylüyor. Gemilerdeki versiyonuna aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz:

Kaynaklar: Schipol, Kenyans

Havacılıkla ilgili diğer içeriklerimiz:

4
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
1
0
0
0