Birkaç gün önce bilim insanları tarihte bir ilki gerçekleştirdi ve dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan teleskoplar bir araya getirilerek tarihte ilk kez bir kara deliğin fotoğrafı çekildi. Yaklaşık 55 milyon ışık yılı mesafedeki M87 kara deliği bu çalışmanın hedefindeydi.
Öte yandan bilim insanlarının neden M87’yi seçtikleri merak konusu oldu. Kendi galaksimiz Samanyolu’nun merkezinde yer alan Sagittarius A” adlı süper kütleli kara deliğin fotoğrafını çekmek daha kolay olmaz mıydı? Sonuçta kendi kara deliğimiz bize 150.000-200.000 ışık yılı mesafede.
Kağıt üzerinde mantıklı olan bu fikrin gerçeğe dönüşmemesinin ana sebebi, gezegenlerin ve yıldızların doğru konumda bulunmaması. Fotoğraflamak istediğimiz kara delik ile aramızda bir engel bulunmaması oldukça önemli. Arada herhangi bir gök cisminin bulunmaması gerekiyor. Gezegenimizden Sagittarius A* süper kütleli kara deliğine bakınca ise arada binlerce yıldız ve gezegen görüyoruz. Haliyle de sağlıklı bir ölçüm yapmak çok daha zor hale geliyor.
Galaksimizin görüntüsünü aşağıya koyalım ki merkeze bakınca arada ne kadar çok gök cismi olduğu belli olsun. Bizim gezegenimiz galaksinin kıyısında kalıyor. Yani Sagittarius A*’yı görüntülemek, bir ormanın kıyısında durup oradan ormanın merkezindeki bir ağacı görüntülemeye çalışmaya benziyor. Samanyolu’nun merkezinde yer alan kara deliğin fotoğrafını çekmek için binlerce ışık yılı mesafeye onlarca uzay aracı göndermemiz gerekiyor. Bu da oldukça imkansız, en azından şu andaki teknolojiyle.
Bu nedenle de EHT projesi kapsamında doğrudan gözlemleyebileceğimiz ve yeterince büyük olan en makul kara deliğin -M87’nin- bir fotoğrafını çektik.