"Herhangi Bir Şeye Neden Gülüyoruz?" Sorusunun Cevabı Verildi: İşte Ortaya Atılan Yeni Teori

5
1
1
0
0
Petiatri Profesörü Carlo Valerio Bellieni, bugüne kadar yapılan araştırmalardan yola çıkaran neden güldüğümüz konusunda yeni bir teori oluşturdu. Bellieni'ye göre gülmemiz, üç temel adım sayesinde gerçekleşiyor.

Günlük hayatta duyduğumuz ya da gördüğümüz bazı şeyler hayatımıza neşe katılmasını sağlıyor, gülmemize yol açabiliyor. Peki, bu tür şeylere gülmemize ne yol açıyor? Bugüne kadar bu konuyu aydınlatmak için pek çok araştırma yapılsa da halen net bir cevap verilebilmiş değil.

İtalya’nın Siena Üniversitesi’den Petiatri Profesörü Carlo Valerio Bellieni, bu konunun peşine düşerek kapsamlı bir araştırmaya imza attı. Bugüne kadar yayımlanan 150’den fazla araştırmayı yeniden inceleyen Bellieni, üretilen teorilerden yola çıkarak neden güldüğümüz konusunda yeni bir teori oluşturdu.

Bir şeye gülmemiz, üç temel adım sayesinde gerçekleşiyor:

gülmek

Bellieni, araştırmalar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda gülme eyleminin üç temel adımdan oluşturduğuna kanaat getirdi: Şaşkınlık, çözüm ve net bir sinyal. Peki, bu üç temel adım neticesinde nasıl oluyor da gülüyoruz?

Bellieni’ye göre; bir şekilde gülmemiz için öncelikle garip görünen ve uyumsuzluk hissi uyandıran bir duruma ihtiyaç duyuyoruz. Bu durumlar, şaşkınlık veya panik yaratan durumlar olabiliyor. İkinci adımdaysa uygunsuz durumun neden olduğu endişe veya stres üzerine düşünüyor ve bir çözüme varıyoruz.

İkinci adımdaki çözüm sürecinde, örneğin, yolda gördüğümüz bir kaplan normalde korkutucu olurken, bu kaplanın birden yerde kendi kendine yuvarlanmaya başlamasıyla durumu tehlikesiz olarak algılıyoruz. Sonrasında da üçüncü adım devreye giriyor: Kahkaha atıyoruz. Bu adım, aynı zamanda etrafımızdaki kişiler için durumun 'güvenli’ olduğuna dair net bir sinyal görevi görüyor. Bu sayede kahkaha insanlar arasında yayılan bir eyleme dönüşebiliyor.

Teori, sizi güldüren kişiye neden aşık olabildiğinize de ışık tutuyor:

Bellieni’ye göre bir kişiye sadece sizi güldürüyor diye aşık olabildiğiniz hipotezi, bu sonuçlardan yola çıkarak farklı bir yola evriliyor. Bu kişiye aşık olmanız sadece sizi güldürmesinden kaynaklanmıyor. Aksine bu kişi gülerek size “rahatız, güvendeyiz” mesajı veriyor. Bu da bir güven duygusuna yol açıyor.

Kaynak : https://theconversation.com/why-do-we-laugh-new-study-considers-possible-evolutionary-reasons-behind-this-very-human-behaviour-190193
5
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
1
0
0
Yorumlar(1)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Gülmekten gülmeye fark vardır.

Öncelikle gülmenin ve ağlamanın doğuştan gelen tepkiler olduğunu belirtelim.
Bir bebeğin gülüşü ve bir dost ile konuşurken yüzde oluşan olgun bir insanın içten gelen gülümsemesi (Sevgi/Rahatlık/Mutluluk Gülüşü - Gevşeme - Stres 0 - Stressiz Olağandışı Durum Tepkisi), komik bir olay karşısında bir çocuğun veya olgun bir insanın gülüşü (Komedi Gülüşü - Stressiz Olağandışı Durum Tepkisi), kötü birşey yaparken yüzde oluşan gülümseme (Şeytan Gülüşü - Stresli Olağandışı Durum Tepkisi), iyi birşey yaptığımız halde kötü birşey yaptığımız düşünüleceği - örneğin doğruyu söylerken yalan söylediğimizin düşünülüceği - baskısı ile yüzde oluşan gülümseme (Melek gülüşü - Stresli Olağandışı Durum Tepkisi), karşımızdaki kişilerin bizi incelediğini düşündüğümüzde oluşan gülüş (Şeytan veya Melek Gülüşü - Stresli Olağandışı Durum Tepkisi), suçlu veya suçsuz olarak utandığımızda oluşan gülüş (Şeytan veya Melek Gülüşü - Stresli Olağandışı Durum Tepkisi), sinirlerimiz bozulduğunda oluşan gülüş (Stresli Olağandışı Durum Tepkisi) ve de sahte/rol gereği gülümsemeler (Mantıksal Gülümseme).

Rol gereği gülümsemeler dışındaki gülümsemeler, olağandışı durumlar ve stres seviyenizin minimize veya maksimize olması ile ilgilidir.

Saldırı altındayken de gülümseme oluşabilir, aksine stres sevinizin sıfırlanması durumunda da gülümseme oluşabilir.

Olağandışı durumun ne olduğu ve stres seviyenizin minimize veya maksimize olması önemlidir.

Kısaca çok büyük tehdit içeren durumlar gülümsemeye yol açmaz ama daha düşük seviyeli tehdit içeren durumlar gülümsemeye yol açabilir...
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .