Güneş Sistemi’nde uzaktan izlemesi en keyifli olan gezegen, muhtemelen atmosferinde sürekli bir takım fırtınalar kopan ve görüntüsü yavaş ama daimi şekilde değişen Jüpiter’dir. Öte yandan, donmuş metan ve gazlardan oluşan Neptün de son dönemde oldukça ilgi topluyor.
Bu ilginin sebebi ise gezegende gözlemlenen ancak ne olduğu tam olarak bilinmeyen siyah nokta, hatta noktalar. Gezegen atmosferinde zaman zaman rengin kaybolduğu, bu siyah noktaların ortaya çıktığı vakalar genelde yüksek basınç ile ilişkilendiriliyordu. Bugüne kadar bu noktaların oluşumu hiç gözlemlenememişti.
Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan bir makalede araştırmacılar, Neptün’ün ‘Büyük Karanlık Nokta’larından birinin büyüdüğünü nasıl fark ettiklerini açıkladı. Ekip, deliklerden önce ortaya çıkan bulut desenleri üzerinde çalışarak bu noktaların aslında gezegenin yüzeyinde değil atmosferin içinde olan olaylar nedeniyle ortaya çıktıklarını söylüyor.
İlk olarak 1989 yılında NASA’nın Voyager 2 aracı tarafından görüntülenen gezegenin üzerindeki noktalar, on yıl sonra Hubble gezegeni gözlemlediğinde ortadan kaybolmuştu.
Bu durumun ardından astronomlar, Neptün’ü daha dikkatli incelemeye ve daha sık gözlemlemeye başladılar. Artık astronomların konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir çıkış noktaları var ve gelecekteki araştırmalar, gezegen hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır.