Apple ve Disney’in kendi akış platformlarını çıkarmasıyla birlikte yeni rakipler kazanan Netflix, cazibesini artırmak için orijinal içerik üretimine büyük bir önem veriyor; ancak ABD’li şirketin mesai harcadığı tek alan bu değil.
Dünya internet trafiğinin yüzde 15'ini tek başına tüketen Netflix, veri merkezlerinde 200Gbps'ye ulaşmak için AMD EPYC tabanlı bir çözümü değerlendiriyor. Halihazırda Intel Xeon tabanlı platformlar kullanan şirket, şu anda 100Gbps'lik bir hedefe kolayca ulaşabilen bulabilen sunucu kurulumlarına sahip; ancak Netflix’in genişleme planları göz önüne alındığında, sunucu başına 200Gbps'lik bir hedefin koyulması pek de şaşırtıcı değil. Performansı ikiye katlamak isteyen ABD’li şirket, denklemin içine bir başka Xeon soketi ekleyebilir veya tek bir AMD EPYC çözümü tercih edebilir.
Netflix'in şu an kullandığı kurulum, Broadwell ve Skyalake/Cascade Lake Xeon'un bir karışımından oluşuyor. Broadwell tabanlı Xeon'da 60 GB/sn değerinde bellek bant genişliği ve 40 PCIe Gen3 kablosu (32 GB/sn IO bant genişliği), Intel Skylake/Cascade Lake Xeons 90 GB/sn bellek bant genişliği ve 48 adet PCIe Gen3 kablosu (38 GB/sn IO bant genişliği) sunuyor. Mevcut değerler, Netflix’in 200Gbps hedefinden oldukça uzak.
İki seçenek üzerinde değerlendirmelerde bulunan Netflix, Intel tarafında 2x Xeon Silver 4116/4216 işlemcili, 2 UPI bağlantısıyla bağlanan çift Xeon yapılandırmasına gidebilir. Bunlar toplam 180 GB/sn bellek bant genişliğine ve 96 PCIe Gen3 şeridine (toplam 75 GB/sn bant genişliği için) sahip olacak.
Şirketin masasındaki diğer alternatif ise 7551 veya 7502P'den oluşan bir AMD EPYC Naples/Rome çözümü. Infinity Fabric, EPYC parçası içindeki dört yongayı birbirine bağlayacak ve şirket böylece saniyede 120-150GB’lık bir bellek bant genişliğine erişebilecek. AMD kurulumu ayrıca 128 PCIe Gen3 şeridi ve EPYC 7502P ile 200 GB/s'ye katlanan bellek bant genişliği avantajı ile birlikte geliyor.
Xeon tabanlı çözüm, maksimum 191Gbps verim elde ederken, EPYC konfigürasyonu maksimum 194Gbps verime ulaşabilir. Netflix'in endişeleneceği tek şey, bir Intel ekosisteminden bir AMD ekosistemine geçişin yüksek maliyeti olacaktır. AMD'nin en yeni nesil EPYC parçaları PCIe 4 ile birlikte geldiği için Intel’e kıyasla önemli bir performans avantajı var. Bu nedenle Netflix’in AMD EPYC tabanlı bir çözümü değerlendirmesi pek de şaşırtıcı olmayacaktır.