500 Binden Fazla Külçe Altın ile Dünyanın En Pahalı Binalarından New York Federal Rezerv Bankasının Dudak Uçaklatan Güvenlik Önlemleri

5
1
0
0
0
ABD’nin ekonomik nabzını tutan önemli finansal kurumlardan biri New York Federal Rezerv Bankası, para politikalarını yönetmekle kalmıyor aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen devasa miktarda altını da güvenli bir şekilde saklıyor. Peki, bu bankanın kapıları ardında neler olup bitiyor ve güvenlik önlemleri nasıl işliyor?

ABD’nin 12 federal rezerv bankalarından New York Federal Rezerv Bankası, Wall Street’in kalbinde yer alıyor.

30’dan fazla ülkenin altınının saklandığı bu binanın güvenlik önlemleri ise New York Federal Rezerv Bankasını dünyanın en iyi korunaklı binalarından biri yapıyor.

Bankanın asıl görevleri neler?

New York Federal Rezerv Bankası

Bankanın başlıca görevleri arasında para politikalarını uygulamak, bankacılık sistemini denetlemek ve ABD hazinesi adına finansal işlemleri yürütmek bulunuyor. Ayrıca New York Federal Rezerv Bankası, küresel finansal piyasalarda önemli bir rol oynuyor ve uluslararası rezervlerin büyük bir kısmını elinde bulunduruyor.

Banka; merkez bankalarına, hükûmetlere ve resmî uluslararası kuruluşlara çeşitli finansal hizmetler sağlıyor. Kişilerin veya özel sektör kuruluşlarının kasada altın saklamasına izin verilmiyor.

Binanın inşasındaki detaylar

new york federal rezerv bankası altınları

New York Federal Rezerv Bankasının en dikkat çekici özelliklerinden biri, dünyanın en büyük altın rezervlerinden birine ev sahipliği yapması. 1920’lerin başında inşa edilen kasada 2024 itibarıyla yaklaşık 507 bin külçe altın bulunuyor. Bu da 6 bin 331 metrik ton altın demek.

Peki bu kadar ağırlığı nasıl mı koruyor? Kasa, Manhattan Adası’nın temel kayası üzerinde, sokak seviyesinden yaklaşık 25 metre aşağıda bulunuyor. Deniz seviyesinden ise ortalama 15 metre aşağıda.

Gelelim kasanın o hayretlere düşüren özelliklerine

New York Federal Rezerv Bankası altın kasası kapısı

Kasanın giriş kapısı 90 tonluk çelik bir silindirden yapılmış ve çok katmanlı bir güvenlik sistemi bulunuyor. Yaklaşık 3 metre uzunluğundaki silindir, hava ve su geçirmiyor, 140 tonluk çelik ve beton bir çerçeve içine yerleştirilmiş durumda. Yani daha kapıda vermişler coşkuyu.

Tabii ki bununla da bitmiyor. Kapı kapatıldıktan sonra silindirdeki deliklere 4 çelik çubuk sokuluyor ve zaman saatleri devreye giriyor. Bir sonraki iş gününe kadar kasayı bu çubuklar kitlemiş oluyor.

Kasanın içinde ve dışında ise 24 boyunca aktivite izlemeleri yapan güvenlik kameraları bulunuyor. Kasa kapalıyken de hareket sensörlerinin kullanılmasıyla güvenlik kameraları destekleniyor.

Kasa ayrıca New York Federal’in bina güvenlik sistemi ve silahlı federal rezerv polis gücü tarafından da korunuyor.

Altınlar nasıl yerleştiriliyor?

New York Federal Rezerv Bankası nasıl korunuyor

Gelen altınlar öncelikle asansörlerle bodrum katına taşınıyor. Kasaya giren altınlar ise üç temsilciye temsil ediliyor. Üç temsilci tabii ki donanımlı kişiler. Bir ampulü değiştirmek için bile her an hazır bulunuyorlar.

Kasada saklanacak altınlar öncelikle dikkatlice tartılıyor ve rafinesine, incelik işaretlerine bakılıp mevduat sahibinin talimatlarıyla uyumlu olup olmadığına bakılıyor. Sonrasında ise kaydediliyor.

122 bölümde ise asma kilit, iki şifreli kilit ve bir denetçi mührü bulunuyor. Bölmelerde ise isim görmek mümkün değil. Güvenlik amaçlı sadece numaralandırma yapılıyor.

Tüm bu özellikler New York Federal Rezerv Bankasını hem dünyanın en iyi korunan hem de en pahalı binası hâline getiriyor.

New York Federal Rezerv Bankası altın kasası

Eğer bir gün yolunuz Wall Street'e düşerse, bu finansal kalenin dışarıdan ne kadar sıradan göründüğüne aldanmayın; içeride, dünyayı döndüren bir sistem ve onun güvenliğini sağlayan yüksek teknolojiye sahip önlemler bulunuyor.

Diğer dikkat çekici yapılar:

5
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
0
0
0