Nikola Tesla'nın "Sadece Bir Dahi Bu Kadar Saçmalardı" Dedirten Sıra Dışı Görüşleri

22
9
5
4
2
Nikola Tesla, kendi devrindeki diğer zeki insanlardan başka bir seviyedeydi. Hatta birçok insana göre eğer rakipleri tarafından engellenmeseydi, şu an bildiğimiz icatlarından kat kat daha fazla işe imza atabilirdi fakat belirtmeliyiz ki Tesla da bir insan.

Alternatif akımın mucidi olan deha Nikola Tesla, her ne kadar en çok bu buluşuyla tanınsa da başka birçok buluşa imza atmış olan bir insan. Kendisinin tescillenmemiş, hâlâ daha teori aşamasında bulunan, insanların günümüzde ‘Devletler kullanıyor’ dediği gizemli projeleri bile var.

Ancak adından buluşlarıyla bu kadar söz ettiren bir insanın hataları olmadı mı? Tabii ki oldu, hepimiz insanız; dahi de olsan hata yaparsın. Hem ne demişler: Edison, ampülü icat etmemenin 100 yolunu buldu.

Ama Nikola Tesla’nın birazdan bahsedeceğimiz hataları, normal bir insanın yapacağı düzeyde değil. Ancak bir dahi böyle hatalar yapabilir.

Tesla, Einstein ile karşıt görüşlüydü. Hatta ‘Görelilik Kavramı’ndan tabiri caizse nefret ediyordu.

görelilik

Tesla’nın, Görelilik Kavramı hakkındaki bizzat kendisinin sözleri şöyle: “Görelilik, insanların kral sandığı, mora bürünmüş bir dilenci gibidir. Ben, elle tutulabilir madde olmaması gibi basit bir sebepten ötürü uzayın bükülemeyeceğini savunuyorum.“

Bu görüşü ilki ancak sonuncusu değil. Kendisinin Einstein’dan hiç haz etmediğini, yazımızın ilerleyen kısımlarında daha da fark edeceksiniz.

Dâhi mucit, beyninin ışık hızından daha hızlı işlem yapabildiğine inanıyordu.

Işık hızının tam ölçümü: saniyede 299,792,458 metre

Belki de Tesla’nın, aralarında en absürt olan düşüncesi bu diyebiliriz. Kendisi, muhteşem icatları insanlığa sunan beyninin ışık hızından daha hızlı bir şekilde işlem yapabilme kapasitesine sahip olduğuna inanıyordu.

Aslında bu düşüncesinin arkasındaki sebep, kendisinin Görelilik Kavram'ını reddetmesinin de sebebidir. Tesla, Akrep Takımyıldızı'ndaki en parlak yıldız olan ve evrenin hız sınırından 50 kat daha hızlı hareket ettiğini düşündüğü Antares'ten gelen kozmik ışını ölçtüğünü düşünüyordu.

Ancak bu kozmik ışın, ışık hızından hızlıydı. Onu ölçebildiğini sandığı için Tesla, beyninin ışık hızından daha hızlı olduğunu düşünüyordu. (Işık hızı = Saniyede ~300.000 kilometre)

Elektronların varlığını reddediyordu: ‘Aelektronist’ diyebilir miyiz?

Aslına bakarsanız keşiflerinin ve icatlarının neredeyse tamamı elektrik ile alakalı olan bir bilim insanının elektronlara inanmaması epey komik bir durum. Ancak 19. ve 20. yüzyıldan bahsediyoruz, anlayışlı olmak lazım.

Bilmiyorsanız hemen bilgiyi verelim: Elektrik, elektronların bir iletken ile akışının sağlanmasına verilen isimdir. Ancak dediğimiz gibi Tesla, elektronlara inanmıyordu. Kendisi, evrendeki en küçük maddenin atomlar olduğunu düşünüyordu. Gerçi, dünyanın geri kalanının birçoğu da o dönem öyle düşünüyordu.

Tesla’ya göre elektronlar eğer var olsaydı bile sadece mükemmel bir çekimin içinde var olabilirlerdi. O, 19. yüzyılda yaygın olan bir teori olan “‘eterin elektrik akımını iletmesi” teorisini savunuyordu. Bu teoriye ufaktan bir değinelim.

Bu teoriye göre Eter, ışığı ve diğer uzunlamasına ve enine olan elektromanyetik dalgaları evren boyunca yayan ortamın ta kendisidir. Başka bir deyişle enerjiyi dalgalar halinde aktaran ve evrenimizin minik granüllerden oluşan dokusudur. İsmini de Yunan mitolojisindeki ‘parlak göklerin sureti’ olan “Aether”den alır.

Nikola Tesla, atomun bölünemeyeceğini sanıyordu

atom

Elektronların var olmadığına inanmasından dolayı Tesla, tahmin edilebilir bir şekilde atomun bölünebileceğine de inanmıyordu. Zira yapılana kadar insanlar atomun en küçük temel taşı olduğunu ve bölünemeyeceğini savunuyorlardı. Tesla’nın atom hakkında söylediği şeyler tam olarak şöyle:

"Atom enerjisi fikri bir yanılsamadır ancak zihinleri o kadar güçlü bir şekilde ele geçirdi ki 25 yıldır bu fikre karşı görüş belirtmeme rağmen hala gerçekleştirilebileceğine inananlar var. 1896'da çıkardığım ve en iyi icatlarımdan biri olduğunu düşündüğüm yüksek potansiyelli bir vakum tüpü ile yaptığım deneylerimde atomları parçaladım.

4.000.000 ila 18.000.000 volt arasında değişen basınçlarla çalıştırdım. Daha yakın zamanlarda 50.000.000 voltluk bir aparat tasarladım ve bu aparat büyük bilimsel öneme sahip pek çok sonuç üretecek.

"Fakat atom enerjisine gelince, deneysel gözlemlerim, parçalanma sürecine, mevcut teorilerden beklenebileceği gibi, böyle bir enerjinin serbest bırakılmasının mümkün olmadığını göstermiştir."

Sırasıyla: Ernest Walton, Ernest Rutherford, John Cockroft

Daha sonra Londra’da, 1932 yılında John Cockroft ve Ernest Walton isimli iki bilim insanı, dünyada ilk kez atomu parçalamayı başardılar. Ondan sonra da Einstein’ın, Tesla’nın ‘açığa çıkması mümkün değil’ dediği enerjiyle neler yaptığını hepimiz biliyoruz…

Sonuncusu ve en garip olanı: Tesla, bir güvercine aşıktı

tesla güvercin

Tesla’nın sona sakladığımız en garip özelliği (evet, aslında görüşü değil), bir güvercine âşık olmasıydı. Hayatının son dönemlerinde Tesla, garip diyebileceğimiz birçok olaya imza atmıştı, bu da onlardan biri. Kendisi, güvercine olan aşkını şöyle açıklıyor:

“O güvercini, bir erkeğin kadını sevdiği gibi sevdim ve o da beni sevdi. Ona sahip olduğum sürece hayatımın bir amacı vardı.”

Çok da detayına inmek istemeyeceğimiz bir aşk olsa gerek. Son olarak söylemeliyiz ki Nikola Tesla’nın burada bahsettiğimiz doğru bildiği yanlış görüşleri ve fikirleri, onun 19. ve 20. yüzyılların en büyük dâhilerinden biri olduğunu tabii ki de değiştirmiyor…

22
9
5
4
2
Emoji İle Tepki Ver
22
9
5
4
2
Yorumlar(20)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
3 ay önce
Elektriğin tam ne olduğunu bilen var mı ki bazı hareketlerini görüyoruz ama tam olarak anlaşılmış değil. Elektrik de akan elektron değil akım yavaş ilerler hareket eden başka bir şey. Atom un altında daha çok küçük şeyler var yavaş yavaş anlaşılıyor. Bir şeyi kullanmak için herşeyini bilmeniz lazım değil. Bilsayarı kullanıyoruz nasıl çalıştığını kaç kişi biliyor. Ama doğru herkes ihtisas olduğu alanda konuşması lazım. Elektirkde çok iyi diye hastalındığında ona muayene olmak pek akıllıca sayılmaz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Belkide Tesla atomun parçalanıp çok büyük bir enerji çıkacağını biliyordu ve kimse bilmesin bomba yapmasın diye insanlığı koruyordu. İkinci olarakta Teslanın tarihteki hakkını vermek amacıyla Edison ismini kitaplardan kaldırmalıyız.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Abartmayalım. Edison’da Tesla kadar iyi bir mucitti. Herkes Edison’u Tesla’nın ampul patentini çaldığı için kötülüyor ama Tesla’nın çaldığı patent sayısı da az değil. Tesla dahi bir adamdır ama bu kadar da abartmayın.
2 yıl önce
İnanmayın arkadaşlar bunlar hep Edison'un oyunu
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Tesla ya bıraktılar mı ki acaba herkese söylesin herkes ancak kendisi kadar yorumlar kattı kendisinde suçundan dolayı kimse konuşmasına izin vermedi
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Neredeyse modern dünyada kullandığımız hemen her şeyi Tesla'ya borçluyuz. Biraz da saçmalasın çok mu yani?
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
yazıda "Eter" olarak zikredilen, Yunan mitolojisindeki ‘parlak göklerin sureti’ olan “Aether”den aldığı ifade edilen maddenin adı Türkçede "esir", İngilizce'de ise "ether" olarak kullanılmaktadır. kainatta mutlak boşluk bulunmamakta olup ısı ve ışığın neşredildiği maddelerin birbirleriyle iletişime, karışıma, birleşime geçtiği düşünüldüğünde bütün kainatta boşluk denilen yerlerin, hacimlerin esir maddesi ile dolu olduğunu büyük alimler ve bilim adamları ifade etmektedirler.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
bilim kurgu filmleri dünya düzdür
atom Yok
ne bakıyorsun
belki de sen bile yoksun
bir karınca nin ruyasisindir
evet kardeşim bu kadar
saçmalık yeter
yat uyu Bir rüya gördüm say
bu yazıyı da hiç okumadın
editör öyle istediği için değil
istemediği için
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Tesla bazı buluşlarını devlet ile paylaşmayı reddetti, bazı icatlarına dair tüm kanıtları da imha etti, zaten atomu parçalayan Tesla mutlaka bu açıklamayı insanlığın zarar görmemesi için yapmıştır, çünkü bu adam askeri bir araştırmaya zorunlu katılıyor ve kendisinden istenen bilgileri çarpıtarak yetkililere veriyor, fakir ölmesinin nedeni de budur, dünyayı imha edebilecek bir silahı buldum ama onu yok ettim diyordu
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Teslanın hayatını anlatan bugüne kadar yapılmış güzel filmleri mevcut.. izlemenizi tavsiye ederim. gerçeğine birebir benzetilerek oluşturulan mekanlarda yapılan çekimler vs. gerçekten takdire şayan filmler mevcut. tabi önce gerçeğini bilmeniz gerekiyor ki filmde de bunu anlayıp takdir edesiniz. çoğunuz için bu zor tabi.. artık birini izleyin sadece ya da hepsini
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Uzayın bükülme şeysinde Tesla'ya katılıyorum. Kütle çekimini bükülme ile karıştırıyorlar. O konuda Tesla henüz yanılmış değil. Yanılmamış da değil.
Atomun parçalanıp enerji çıkmayacağı görüşünde ise yanıldığı somut.
einstein'den ise bahsetmek istemem. Patent bürosuna gelen Fizik'çi araştırmalarından kendi fikirlerini oluşturan yahudi bir tip. Tüm diğer eski yahudi bilim adamlarının parlatıldığı gibi oda parlatılıp ön plana çıkarılmış. Çünki dünya medyasının %85'i yahudilerin elinde, ellerindeki paranın ise hesabı bilinmiyor. Dünyada Çin hariç istedikleri tüm ülkeleride kontrollerinde tutuyorlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER